Dostupni linkovi

Srpska lista se vraća u proces decentralizacije


“Srpska lista za Kosovo i Metohiju” ce se vratiti u proces decentralizacije vlasti, kako bi pokusala da svojim predlozima utice na formiranje vise srpskih opstina.

Srpska lista se povukla iz procesa posto vlasti u Beogradu nisu podrzale ucesce srpskih lidera u radu privremenih institucija.

Medjutim, na sastanku u Mitrovici 12. decembra predstavnici liste su odlucili da se nesto mora konkretno uraditi.

Verica Jovanovic, predstavnik Srpske liste u Radnoj grupi za pilot projekte UNMIKa i vlade Kosova, kaze kako se na proces moze uticati ucescem:

“Na proslom sastanku Srpske liste odlucili smo da se ponovo vratimo u radne grupe za decentralizaciju i da se ukljucimo u rad skupstinskih komisija, tako da cemo sada imati vise uticaja na to. Mi bi voleli da zvanicni Beograd posalje konkretno planove koje ima da mi to sprovedemo na terenu, mi ocekujemo poziv Beograda”.

Glavni zahtev kosovskih Srba u tom procesu je formiranje srpskih opstina sa vecim ovlascenjima, kaze Jovanovic:

“Pokusacemo da se dogovorimo sa privremenim institucijama da ispostujemo principe koje su oni dali. Ranije smo mi ispostovali te principe ali privremene institucije nisu rekle zasto odbijaju nas plan. Sada cemo pokusati da ponovo uradimo da se stvori vise opstina koje ce imati vece ingerencije da upravljaju nad stanovnistvom i tetirortjiom koju ce oni zauzimati”.

Medjunarodna zajednica je preko svojih glavnih pregovaraca porucila kako ce decentralizacija vlasti biti deo resavanja buduceg statusa Kosova.

Taj proces treba da omoguci lokalnu samoupravu, u okviru koje bi opstine dobile veca ovlascenja a sto moze uticati na poboljsanje polozaja srpske zajednice. Medjutim, to su otvorena pitanja o kojima ce se tek razgovarati.

Prema recima Verice Jovanovic, Srbi ocekuju da im opstinske usluge budu dostupne, jer trenutno ne postoji potpuna sloboda kretanja:

“Srbi konkretno od procesa decentralzaicjje ocekuju da se stvori opstinski sud, neka vrsta lokalne policije, jedana deo ingerencija ce biti prebacen na opstine, komunalne usluge, skolstvo, zdravstvo, znaci sve to da se spusti na opstinski nivo”.

Cilj procesa decentralizacije vlasti na Kosovu je formiranje novih opstina koje bi imale vecu vlast. Opsta je ocena je da se mora doci do resenja koje je funkcionalno, finansijski stabilno i koje ce zadovljiti razlicite etnicke zajednice.
XS
SM
MD
LG