Dostupni linkovi

Istovremeno rešiti pitanje manjina na Kosovu i u Srbiji


Resavanje problema manjinskih zajednica na Kosovu i u Srbiji mora se odvijati istovremeno, receno je u Pristini nakon sastanka Konsultativnog saveta za zajednice u okviru pregovaracke grupe Prisitne i predstavnika politickih partija Albanaca sa juga Srbije.

Clan delegacije Pristine u pregovorima o statusu Kosova, Veton Suroi, izjavio je da su decentralizacija i povratak raseljenih lica zajednicke potrebe Kosova i Srbije tako da ce i resenja biti zajednicka:

“Ubedjen sam da resenje problema zajednica podrzaumeva povezanost sa maticnom drzavom. Kako se u istoriji sve desava neocekivano tako ce i za Presevsku dolinu maticna drzava biti Kosovo”, kaze Suroi.

Predstavnici opstina Presevske doline izjavili su kako se oni zalazu da se problemi srpske zajednice na Kosovu resavaju paraleno sa problemima Albanaca u opstinama Presevo, Bujanovac i Medvedja.

Ragmi Mustafa, predsednik Demokratske partije Albanaca, koja ima vlast u Presevu, kaze:

“Mozemo koristiti izraz analogija, to jest unapredjenje prava kosovskih Srba treba da ide uporedo sa pobosanjem polozaja Albanaca u Presevskoj dolini”, kaze Mustafa.

Predstavnici Albanaca sa juga Srbije najavili su da ce svoje ciljeve pokusati da realizuju putem pregovaracke grupe Kosova. Prema recima Suroija predstavnici Albanaca iz Srbije nece traziti vec predloziti resenja, a u tom pogledu stav kosovske strane je sledeci:

“Moguce je da postoje posebne veze u obrazovanju. Tako da ministarstvo iz Beograda nadgleda i pomaze obrazovanje Srba na Kosovu, a da slicno radi i ministarstvo iz Pristine u oblasti obrazovanja u Presevskoj dolini”, kaze Suroi.

On je istakao kako su sigurnost i demilitarizacija sustina resenja problema.
XS
SM
MD
LG