Dostupni linkovi

Amfilohije oficir


Vladimir Beba Popović, nekadašnji šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije je u sinoćnjem intervjuu Radio Televiziji Crne Gore oštro napao Srpsku pravoslavnu crkvu i njene čelnike u Crnoj Gori, upoređujući aktuelnog mitropolita Amfilohija sa ubijenim srpskim kriminalcem i jednim od vođa zemunskog klana Dušanom Spasojevićem Šiptarom i navodeći da je Amfilohije „oficir Vojne obavještajne službe“. Reagujući na ove optužbe Mlađan Mićović, pravni zastupnik Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, za naš radio kaže da je generalni stav mitropolita Amfilohija da se ne osvrće na laži i uvrede koje mu se upućuju i da u takvim slučajevima ne traži pravnu zaštitu:

„Jer ipak narod zna šta je čija uloga i ko je sa kojim zadacima. Tako da mitropolitov je principijelan stav da se ne brani od lažnih optužbi, naročito da se ne brani poredstvom suda, jer, na kraju, kad bi se branio on bi se samo sudio sa pojedincima koji su instalirani radi ovih ili onih potreba“.

Mićović dodaje da je gostovanje Vladimira Bebe Popovića dogovoreno između aktuelnih vlasti i javnog servisa kojima, po njegovim riječima, smeta svako ko se protivi crnogorskoj nezavisnosti:

„Državna televizija odrađuje posao za projekat nezavisne Crne Gore i onda treba naružiti svaku instituciju i svakog pojedinca ko drugačije misli“.

Grupu za promjene, na čijem se čelu nalazi Nebojša Medojević, Vladimir Popović je u sinoćnjem intervjuu uporedio sa srpskom G 17 plus, tvrdeći da su njeni čelnici: „najveći lopovi u Srbiji“. Popović je dodao da smatra da bi Grupa za promjene preuzimanjem vlasti automatski prerasla u mafijašku organizaciju. On je prepričao i razgovor Bogoljuba Karića i Nebojše Medojevića kome je navodno prisustvovao, a koji lidera Grupe za promjene oslikava kao osobu sa kojom Karić upravlja uz sitnu novčanu nadoknadu. Komentarišući ove navode lider Grupe za promjene Nebojša Medojević kaže da je očigledno da crnogorsku vlast i javni servis boli popularnost te organizacije i njenih lidera, pa pribjegavaju angažovanju kontroverznih osoba koje: „Neistinama i lažima pokušavaju spasiti crnogorskog gospodara“:

„Kao i uvijek do sada Grupa za promjene će preko svoje advokatske kancelarije podignuti adekvatne krivične prijave i tužbe kako bi zaštitila integritet i lidera Grupe za promjene i te institucije, a s druge strane, danas ćemo uputiti zahtjev uredniku Prvog kanala državne televije Snežani Nikčević da po Zakonu o medijima omogući meni isti tretman i jednu emisiju na državnoj televiziji, gdje bih mogao ja da odgovorim na gnusne napade i izmišljotine i laži koje je iznio dotični gospodin“.

Reagujući na optužbe Vladimira Popovića koji je, pozivajući se na stenograme sa sjednica Generalštaba Vojske Jugoslavije, ustvrdio da je podgorički dnevnik „Dan“ formirala Vojna kontraobavještajna služba, jer nakon rascijepa u jedinstvenoj Demokratskoj partiji socijalista Slobodan Milošević nije imao svoj medij u Crnoj Gori, glavni i odgovorni uradnik tog lista Mladen Milutinović za naš radio kaže da je to samo ponovno iznošenje neistina sa dobro poznatih adresa:

„To su stare neistine kojih smo se naslušali prethodnih godinu ili više dana. U svakom slučaju naćićemo načina da se protiv toga borimo i da na adekvatan način reagujemo. U svakom slučaju, mi ćemo se konstatovati sa našim advokatima i u skladu sa tim procjenama napravićemo određene korake“.

Ipak, u većem dijelu dvosatnog intervjua Beba Popović se bavi srpskom političkom scenom, oštro prozivajući većinu aktuelnih zvaničnika od predsjednika Borisa Tadića za koga je rekao da je „ništa i politički maneken,, preko Mlađena Dinkića i Miroljuba Labusa koje je nazvao „običnim lopovima“.
XS
SM
MD
LG