Dostupni linkovi

Novi međunarodni konsensus


Americki drzavni sekretar Condoleezza Rice uglavnom je pozitivno ocenila podrsku medjunarodne zajednice izgradnji demokratije u Iraku, podsetivsi da je 22000 koalicionih vojnika aktivno u toj zemlji i posebno izdvojivsi doprinos Poljske, Rumunije i Bosne i Hercegovine. Sve to, po njenim recima, govori o novom medjunarodnom konsensusu da se podrzi demokratizacija Iraka u vreme odrzavanja vanredno vaznih parlamentarnih izbora.

"Za samo dva dana, Iracani ce odrzati istorijske izbore i izabrati najdemokratskiju ekipu na vlasti na celom Srednjem istoku. To ce uciniti uz moralnu, finansijsku i doplomatsku podrsku medjunarodne zajednice, sto je zaista vredno paznje, ako se ima u vidu kako je svet bio ostro podeljen po pitanju Iraka jos pre samo tri godine", rekla je Rice.

Ona je, medjutim, izrazila razocaranje cinjenicom da medjunarodna zajednica nije podrzala sudjenje bivsem diktatoru Saddamu Husseinu i njegovim saradnicima.

Ovom sudjenju nedostaje kljucna podrska Ujedinjenih nacija, zbog toga sto bi Saddam Hussein mogao biti osudjen na smrtnu kaznu, koju je Irak ponovo vratio u svoje zakonodavstvo, a poznato je da je Svetska organizacija protiv smrtne kazne. Uz to, primetno je i odsustvo medjunarodnih eksperata na sudjenju irackom diktatoru, ali to se moze objasniti bezbednosnim problemima.

Nedostatak jace spoljne podrske sudskom procesu protiv Saddama otezava napore Iraka da privede pravdi odgovorne nakon decenija brutalne diktarure, izjavila je Condoleezza Rice.

"Svi oni koji su privrzeni ideji o ljudskim pravima i vladavini zakona imaju tim vecu obavezu da pomognu Iracanima da izvedu pred lice pravde najmonstruoznije svetske tirane", ocenila je Rice.

Ona je optuzila Siriju da ne onemogucava tranzit terorista u Irak, ali je najostrija kritika bila upucene na adresu Irana zbog destruktivnog i netransparentnog mesetarenja u Iraku. Rice je u ovom kontekstu navela britanske tvrdnje da Iran izvozi tehnologija za proizvodnju eksploziva u Irak.

"Mislim da to treba otvoreno reci – Iran predstavlja problem po stabilizaciju i demokratizaciju Srednjeg istoka i medjunarodna zajednica ce morati da pronadje nacin da se s tim uhvati u kostac", ocenila je Condoleezza Rice u nocnasnjem govoru u Heritage fondaciji.
XS
SM
MD
LG