Dostupni linkovi

Beograd očekuje negativan izveštaj


Iako je tužilaštvo Haškog tribunala iz Beograda dobilo osam stranica više iz dosijea Ratka Mladića, u predatim dokumentima nema podataka koji su traženi, kaže u izjavi za naš program predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom Rasim Ljajić. On naglašava da su neke stranice iz dostavljenog dosijea čak potpuno prazne i podvlači.

“Mi moramo da ustanovimo da li je to sve što vojska raspolaže kada je u pitanju dosije Ratka Mladića ili zaista neko skriva delove tog dosijea. Naime, sada je po drugi put uručen dosije Ratka Mladića i rečeno je da se radi o kompletnom dosijeu. Istina je da je bilo osam stranica više nego što je sadržavao prethodni dosije, međutim danas su me pozvali iz Tribunala i saopštili da neke od stranica potpuno prazne i da u tim dosijeima odnosno u tim novim delovima nema bukvalno ništa što su u Tribunalu očekivali.”

Istovremeno najtiražniji srpski dnevnik “Večernje novosti” pozivajući se na izvore iz vrha vlasti da se steže obruč oko najtraženijeg haškog optuženika, da je Mladić već lociran, te da bi do Nove godine mogao da se nađe u Hagu. Vojni analitičar Ljubodrag Stojadinović, međutim, ne veruje u takvu mogućnost. Kada je reč o Mladićevom skrivanju, Stojadinović ističe:

“To naravno nije moguće bez obaveštajnih službi. Mislim na Vojnu službu bezbednosti, na BIA, i mislim naravno na neke strane službe koje mogu da budu vrlo značajni faktori sakrivanja Ratka Mladića i činioci njegovog otkrivanja.”

I dok ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić ponovalja da policija ne zna gde je Mladić, još jedan član Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom i ministar za državnu upravu u Vladi Srbije Zoran Lončar nije želeo da komentariše pisanje “Večernjih novosti” da će Mladić do kraja godine biti izručen Tribunalu, ali je izrazio uverenje da nije daleko dan kada će se bivši vojni zapovednik bosanskih Srba naći u Hagu.

“Svakim danom smo sve bliži, jer za razliku od nekih drugih perioda, za vreme mandata ove vlade apsolutna politička volja za punu saradnju sa Haškim tribunalom i daljim nesmetanim procesom uključivanja naše zemlje u međunarodne integracione tokove postoji.”

Siguran sam da će Mladić biti pronađen, kaže savetnika predsednika Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom Jovan Simić, ali i upozorava da je glavni problem Srbije što važne odluke donosi pod pritiskom i u poslednjem trenutku.

“Mislim da je stvar u suštini da mi nismo dali dovoljno uverenja da na pravi način rešavamo i da ćemo iskreno da rešavamo to pitanje.”

Naposletku Rasim Ljajić ističe da bi se činjenica da Hag nije dobio očekivane podatke iz dosijea Ratka Mladića mogla i te kako reflektovati na izveštaj Karle del Ponta Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija o saradnji Srbije i Crne Gore sa Haškim tribunalom, ukoliko se u naredna dva dana nešto bitno ne promeni.

“Ovako, ja se plašim da će izveštaj biti prilično negativan mada činimo sve što možemo da u ovih preostalih dva dana dostavimo bar deo dokumentacije koju Tribunal traži i mi očekujemo od vojske da deo te dokumentacije dostavi što pre.”
XS
SM
MD
LG