Dostupni linkovi

Muslimani građani drugog reda u Rusiji


Pitanje dizajna ruskog drzavnog grba prvi se put pojavilo u republici Tatarstan, nastanjenoj uglavnom muslimanskim stanovnistvom. Jedna skupina tamosnjih vjernika pozalila se da mora nositi pasose na kojima su ugravirani krscanski simboli.

Na grbu koji je usvojen u novembru 1993. godine prikazan je dvoglavi orao s trima krunama na cijem su vrhu krizevi, te sa stitom na kojem je prikazan konjanik koji ubija zmaja – kako se tradicionalno prikazuje sv. Juraj.

Glavni muftija azijskog dijela Rusije, Nafigula Asirov, izjavio je jucer kako drzavni grb vrijedja sve veci broj ruskih muslimana, kojih u toj zemlji ima oko 20 miliona.

Asirov tvrdi da je grb Rusije samo jedan primjer sve sireg nastojanja da se simboli Ruske pravoslavne crkve uvedu u institucije drzave, koja je, po slovu zakona, sekularna:

"Postoje i druge stvari osim grba: krizevi od po 20 metara postavljaju se svugdje, blagosiljaju se podmornice, salju se ikone u svemir i to se dogadja sve cesce. Mislim da to iritira javnost," izjavio je za nas radio muftija Asirov.

Ruski Ured drzavnog grba tvrdi da njegov sluzbeni opis ne odredjuje da je konjanik koji ubija zmaja sv. Juraj. Kada bi se radilo o svecu, oko njegove bi glave bio naslikan i oreol, a to nije slucaj. Sto se tice krizeva, vladin ured tvrdi da se oni koriste i drugdje u svijetu i da nemaju vjersko znacenje.

Lev Ponomarev, izvrsni direktor Sveruskog pokreta za ljudska prava ne dijeli stajaliste vlade. Kao i mnogi predstavnici udruga za zastitu ljudskih prava, i on poziva na sekularizaciju drzavnog znamenja:

"Mislim da je to razuman prijedlog. Pokret za ljudska prava i drugi aktivisti dugo traze zastitu sekularnog karaktera nase drzave. Prosvjedovali smo protiv teksta drzave himne kojim se sada pominje i bog. Cini mi se da je prirodno da dolazi do ovakvih pojava u vrijeme radikalizacije pravoslavnog pokreta u Rusiji", kaze Ponomarev.

Muslimanski celnici u Rusiji zele upozoriti na ono sto nazivaju rasirenom kampanjom protiv muslimana u toj zemlji, kaze predsjednik Islamskog vijeca Gajdar Dzemal:

"Muslimani se danas moraju osjecati onako kako su se osjecali u vrijeme kolonijalne, carske vladavine – kao gradjani drugog reda koje se hapsi po ulicama na temelju njihovih etnickih karakteristika i optuzuje za zlocine koje nisu pocinili. Danas se stotine mladih ljudi muce u policijskim pritvorima, nazivaju se vehabijama ili teroristima. Ovo je, naravno, puno vaznije nego li je to pitanje grba, ali moramo poceti od malih stvari", kaze predsjednik Islamskog vijeca Rusije, Gajdar Dzemal.
XS
SM
MD
LG