Dostupni linkovi

Drugi čovjek al-Kaide: bin Laden “dobra zdravlja”


Drugi u zapovjednoj strukturi al-Kaide pojavio se na video-zapisu, snimljenom na nenaznacenoj lokaciji, u jednoj u bijelo obojenoj prostoriji. Urednistvo al-Dzazire tvrdi da se snimka prvo pojavila na Internetu i da nema naznaka o tome kad je snimljena.

Ajman al-Zavahri je objavio kako se al-Kaida siri i jaca, te kako je poruka o dobrom zdravlju Osame bin Ladena "dobra vijest za sve muslimane.
Po njemu, al-Kaida je postala "popularna organizacija koja se bori protiv nove krizarsko-cionisticke kampanje Izraela i Zapada, i brani napadnute muslimanske zemlje".

Al-Zavahri je porucio kako u Iraku Sjedinjene Drzave "svakodnevno trpe udarce, dok istodobno iracka vlada preklinje Amerikance da ne odlaze jer zna da je, onoga dana kada se to dogodi, s njom svrseno". Tvrdnje americkog predsjednika da su dijelovi al-Kaide unisteni, nazvao je "besmislenim".

Drugi covjek al-Kaide posebno je pozvao sljedbenike da napadnu naftna postrojenja u islamskih zemljama jer, kako je rekao, najveci dio prihoda od nafte odlazi neprijateljima Islama.

Ajman al-Zavahri, po obrazovanju ocni kirurg, smatra se glavnim ideologom al-Kaide i kljucnom osobom u pripremi teroristickih napada na Sjedinjene Drzave 11. septembra 2001. godine.

Na popisu najtrazenijih terorista koji je objavila americka vlada, al-Zavahri je na drugom mjestu, odmah iza Osame bin Ladena, a za njegovo je hvatanje ponudjena nagrada od 25 miliona dolara.

Sam Bin Laden, posljednji se put obratio slicnom video-porukom u decembru prosle godine i od tada nije vidjen. Americki duznosnici vjeruju da se Bin Laden, Zavahri i ostali kljucni celnici al-Kaide kriju u nepristupacnom planinskom masivu na granici izmedu Pakistana i Afganistana.
XS
SM
MD
LG