Dostupni linkovi

Mere za sprečavanje nasilja


Sirom Kosova moze se primetiti vece prisustvo pripadnika Kosovske policijske sluzbe, kao odgovor na odluku UNMIK-a o povecanju mera bezbednosti zbog poslednjih incidenata.

Pre napada na autobus u subotu kod Prizrena, nepoznati napadaci su u selu Susica, kod Gracanice, u blizini skole pucali na srpskog mladica i pritom ga ranili, a nedavno je kod Gazimestana kamenovan kombi.

Iako se jos uvek ne znaju pocinioci, ocenjuje se da se radi o izolovanim pojedincima i grupama koji ne zele dobro Kosovo.

Zbog toga su preduzete mere, koje obuhvataju povecan broj policijskih patrola i punktova.

Portparol UNMIK-a Niradz Sing kaze kako su dodatne jedinice ramestene s ciljem da policijsko prisustvo bude vidljivo:

“Fokus je stavljen na potencijalno osetljive oblasti kao sto su skole i verski objekti. To je vazno kako bi se osiguralo poverenje zajednica u sigurnost i da se spreci svako moguce nasilje”, kaze Sing.

Iako se ocenjuje da je opsta situacija na Kosovu stabilna zbog nedavnih incidenata mnogi strahuju da moze doci do nestabilnosti u periodu resavanja statusa.

Prema recima Singa provokacije u procesu definisanja statusa se ne mogu tolerisati te da ce svaki pokusaj eskalacije biti sprecen:

“Ovo je vreme kada Kosovo ulazi u fazu resavanja statusa i stoga moze doci do provokacija od svih strana. Mi ne mozemo ignorisati tu mogucnost i s ciljem da se spreci nasilje povecane su mere bezbednosti”, kaze Sing.

Prema oceni Avnija Arifija, savetnika kosovskog premijera, proces definisanja statusa je jasan i stoga on ne ocekuje zaostravanje situacije:

“Ne verujemo da ce doci do pogorsanja stanja na terenu, s obzirom da verujemo da se radi o jasnom procesu koji ce voditi ka nezavisnosti”, kaze Arifi.

Medjutim preduzimanje dodatnih sigurnosnih mera ne znaci i da medjunarodna zajednica smatra da ce doci do veceg nasilja.

Niradz Sing ocenjuje kako je narod Kosova pokazao da odbacuje svako nasilje kao vid izrazavanja politickih stavova:

“U poslednjih 18 meseci bilo je mogo spekulacija da moze doci do sirih nereda i nasilja a to se nije desilo. Narod Kosova i njegovi lideri su u svim tim slucajevima pokazali da to nije tacno. Stoga nema razloga da se veruje da moze biti veceg stepena nasilja”, kaze Sing.
XS
SM
MD
LG