Dostupni linkovi

Ljimaj stigao na Kosovo


Bivsi pripadnici OVK Fatmir Ljimaj i Isak Musliju stigli su na Kosovo, posto ih je Sudsko vece Haskog Tribunala oslobodilo krivice za ratne zlocine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapusnik 1998. godine. U okviru iste optuznice Haradin Baljaj je osudjen na 13 godina zatvora. Izrazena je nada da ce i on uskoro biti oslobodjen.

Ljimaj je rekao kako je veoma vazno sto je narod verovao da bivsi borci OVK nisu krivi:

“Nasa sloboda je vasa pobeda mi smo oslobodjeni jer ste vi verovali u nasu nevinost”, rekao je Ljimaj i istakao kako je to potvrdilo i medjunarodno pravosudje.

Ljimaj je pozvao na jedinstvo istakavasi da nema mesta podelama u ovom istorijskom trenutku za Kosovo, te je porucio:

“Spreman sam da radim na izgradnji demokratskog Kosova, na kome ce svi gradjani biti slobodni i jednaki, u pravom smislu te reci, jednaki pred pravdom, kaze Ljimaj isticuci da ce takvo Kosovo biti nezavisno i demokratsko.

Ljimaja su na pristinskom aerodromu docekali brojni gradjani i politicki predstavnici Demokratske partije Kosova, medju njima i lider te stranke Hasim Taci. Ljimaj je u trenutku hapsenja 2003. godine bio clan Demokratske partije. Taci je ocenio kako je na kraju pravda pobedila, s obzirom da su borci OVK vodili pravedan rat.

Kosovske institucije su ocenile kako je odluka Haskog suda potvrdila da je albanski narod na Kosovu vodio oslobodilacku borbu protiv srpske okupacije.
XS
SM
MD
LG