Dostupni linkovi

Vlada RS bez skupštinske većine


Iako je kriza vlasti u RS-u, nastala ovonedjeljnim prelaskom Partije demokratskog progresa u opoziciju, evidentna, još uvijek se ne može sa sigurnošću reći da li bi moglo doći do ostavke ili smjene aktulne vlade.

Svoje opoziciono djelovanje poslanici Partija demokratskog progresa demonstrirali su na jučerašnjoj sjednica Narodne skupštine RS-a. Zahvaljujući glasovima PDP-a, nijedna od tri predložene informacije Vlade o stanju u privredi nije usvojena. Skupštinska rasprava takođe je pokazala neslaganje dojučerašnjih koalicionih partnera iz Srpske demokratske stranke i Partije demokratkog progresa. Poslanik SDS-a Stanko Pivašević:

“Pošto je PDP jedna partija koja je iz osnivačkih klupa upala u vlast, ja lično mislim da će ona kad ode iz vlasti otići u istoriju, ali bih želio da mi odgovore na ovo pitanje: šta znači to opoziciono nastupati ovdje?”

Šef poslaničkog kluba PDP-a, Veselin Poljašević:

“Ko ste vi da nas pitate kako ćemo se mi ponašati. Jesam li ja vas ikada ili mi vas pitali kako ćete se vi ponašati? Šta je s vama? Ja ne razumijem o čemu mi pričamo ovdje. Otkud vam pravo da vi pričate kako ćemo mi glasati i kako ćemo se mi ponašati?”

Iako je sada evidentno da Vlada više nema parlamentarnu većinu, premijer RS-a, Pero Bukejlovića, poručuje da nema namjeru podnijeti ostavku:

“Ne znam zašto bi ova vlada podnosila ostavku. Ako su političke igre u pitanju, onda političari treba da smijene ovu vladu.”

Većina opozicionih stranaka nije spremna, jedanaest mjeseci prije redovnih opštih izbora, tražiti ostavku Vlade. Poslanik Socijaldemokratske partije BiH Zekerijah Osmić:

“Mislim da će Vlada nastaviti rad u ovom ograničenom kapacitetu, a mi ćemo vidjeti i dobro razmisliti da li je bolje smijeniti ovu vladu, pa napraviti jednu prazninu u posljednjoj godini prije ovih narednih opštih izbora, odnosno u vrijeme kada se rade ove evropske integracije, u vrijeme kada imamo ustavne promjene itd.”

Tarik Sadović, poslanik Stranke demokratske akcije, mišljenja je da bi zbog gubitka parlamentarne većine Vlada sama trebala podnijeti ostavku. Ali ni u SDA nisu spremni podržati inicijativu za glasanje o povjerenju Vladi:

“Bez obzira što se u novaonastaloj situaciji nisu izjašnjavali najveći organi stranke, smatram da nećemo učestvovati, s obzirom da ide izborna godina i da bi to bio veliki rizik za našu stranku. Mislim da je preuzimanje odgovornosti u trenutnoj situaciji prije svega na dvije najjače političke stranke u RS-u, a to su SDS i SNSD.”

Ni u Klubu poslanika Partije demokratskog progresa još nemaju stav o tome da li treba tražiti ostavku Vlade. Veselin Poljašević:

“Odluku o tome će donijeti organi partije, Predsjedništvo, odnosno Glavni odbor, a ne Klub poslanika.”

Za sada jedino poslanici Demokratskog narodnog saveza imaju jasan stav. Ili ostavka Vlade ili smjena, kaže Drago Kalabić:

“Ova vlada nema skupštinsku većinu. I ja, u ime očuvanja digniteta ove skupštine, pozivam premijera Bukejlovića da je bolje da podnese ostavku.”

DNS juče je počeo i sa prikupljanjem 20 potrebnih potpisa narodnih poslanika za glasanje o povjerenju Vladi RS-a, što nije imalo podršku drugih opozicionih stranaka.

S obzirom da je premijer RS-a, Pero Bukejlović, danas potvrdio da je glavni razlog sukoba SDS-a i PDP-a neslaganje oko imenovanja dva direktora u javnim preduzećima, nikog ovdje ne bi začudilo da već na sljedećoj sjednici Narodne skupštine, koja ja zakazana za 13. decembar, Partija demokratskog progresa budu u poziciji.
XS
SM
MD
LG