Dostupni linkovi

Dinkić optužuje Tadića za rušenje Vlade


Predsednik Srbije Boris Tadić pokušao je da sruši Vladu Srbije i ugrozi zaključivanje ključnih ugovora sa Međunarodnim monetarnim fondom, kazao je republički ministar finasija Mlađan Dinkić i dodao da je Tadić to pokušao da učini u saradnji sa predsednikom Pokreta Snaga Srbije Bogoljubom Karićem:

“Dakle, ne iznanađuje me Bogoljub Karić. Znači, od njega sve očekujem, on je trgovac od vajkada, on se obogatio na način za koji svi znamo. Mene je, međutim, iznanadila Demokratska stranka i to je moje veliko razočaranje. Jednostavno, gospodin Tadić je napravio, zajedno sa Vladom jako dobar plan za konačni status Kosova, dok je s druge strane ispod žita preko Dušana Petrovića napravio savez sa Bogoljubom Karićem.”

Istovremeno, Dinkić nije konkretno odgovorio na pitanje zbog čega ni nakon tri dana G17 Plus ne želi da objasni zašto se brojevi dokumenata kojima dvoje poslanika Sovranije Čonjagić i Vesna Lalić povlače ostavke i onog kojim stranka aktivira te ostavke razlikuju. S duge strane iz Kabineta predsednika Srbije Borisa Tadića najenergičnije su demantovali optužbe Mlađana Dinkića. U saopštenju iz Kabineta se takođe navodi da će Sekretarijat predsednika Republike uputiti zvanični zahtev nadležnom javnom tužiocu da proveri navode iz Dinkićeve izjave i preduzme neophodne mere.

A doskorašnji poslanik G17 Plus Sovranije Čonjagić odbacio je optužbe da je poslanički klub te stranke napustio u dogovoru sa predsednikom Srbije i Demokratskom strankom i na navode Mlađana Dinkića ovako odgovorio:

“Mislim da sad ne zna šta radi zbog toga što je evidentno da su prekršili Ustav, da su prekršili zakon i da će zbog toga morati da odgovaraju.”

Poslanici Srpske radikalne stranke nisu prisustvovali sednici Administrativnog odbora, kaže zamenik predsednika te stranke i predsedavajući ovog skupštinskog tela Tomislav Nikolić, ali i dodaje da bi svakako glasali za odluku o oduzimanju mandata poslanicima G17 Plus jer svaka stranka mora zadržati onoliko mandata koliko je osvojila na izborima:

“Ima li kupovine glasova u Skupštini? Da, ima, kupuje ih i vlast i stranka sebe naziva opoziocionom Demokratska stranka i ona grupa lopova koja sebe nazivaju strankom Pokret Snaga Srbije. Tako da trenutno imate opšte mešetarenje i opšti cirkus i mislim da je vreme da ovaj saziv Skupštine bude raspušten.”

Lider Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić, demantovao je da je nudio mito poslanicima Skupštine Srbije i dodao da mu se poslanici republičke skupštine sami nude za prelazak u tu stranku. Na optužbe Mlađana Dinkića da je sa predsednikom Srbije pokušao da sruši Vladu, ovako je uzvratio:

“Ja vidim da je gopodin Dinkić nervozan, nije lako. Ja nisam verovao gospodinu Drakuliću, visokom funkcikoneru DSS, kad je rekao da se dnevno u Srbiji krade po pet miliona evra. To je 150 miliona mesečno, milijardu i osamsto miliona evra godišnje, ali sad počinjem da mu verujem. Kad sam video ovakvu nervozu kod gospodina Dinkića i kod ostalih poslanika izvršne vlasti, meni je jasno da je ovo istina.”

Zbog učestalih optužbi da se u Skupštini falsifikuju dokumenta zatražio sam dokumentaciju o oduzimanja mandata poslanicima, kazao je predsednik Skupštine Predrag Marković i naglasio da je sve urađeno po Zakonu:

“Na osnovu svega što sam dobio nemam nikakvog razloga da sumnjam da je postojao neki falsifikat sa stanovišta službe, ali još jednom podsećam ovo nije nikakva ekspertiza već ja samo radim u okviru svoje nadležnosti.”

Naposletku, paravni ekspert Centra za slobodne izbore i demokratiju Marko Blagojević kaže da je institut blanko ostavki sporan koncept jer se time na mala vrata krši odluka Ustavnog suda da je poslanik vlasnik mandata i podvlači da bi nadležne skupštinske službe morale imati evidenciju da li je dvoje poslanika povuklo ostavke pre nego što ih je G17 Plus aktivirao:

“Svakoko bi trebalo to utvrditi proverom činjenica u nadležnoj službi. Ukoliko to ne pomogne, svakako je moguće formirati nekakav ankentni odbor koji bi se bavio utvrđivanjem činjenica a u vezi sa ovim jučerašnjim slučajem.”
XS
SM
MD
LG