Dostupni linkovi

Sličnosti i razlike suđenja Sadamu i Miloševiću


Suđenje Saddamu Husseinu i Slobodanu Miloševiću odvija se u različitim okolnostima. Nekadašnjem srpskom i jugoslavenskom lideru sudi se u Hagu pred međunarodnim sudom za ratne zločine po međunaronom kaznenom pravu. Saddamu se sudi u Baghdadu pred iračkim sudom i po iračkom zakonima. Ipak, usporedba dva procesa je neizbježna i otvara mnoga pitanja, prije svih: da li će suđenje Husseinu biti pošteno?

Richard Dicker, direktor međunarodnog pravosudnog programa u Human Rights Watcu, za Radio Slobodna Evropa ističe kako je mnogo poduzeto da bi Haški tribunal zadovoljio međunarodne standarde pravde. Manje je sigurno da će to biti slučaj sa Sudom u Baghdadu:

"I u slučaju Međunarodnog suda za ratne zločine postoje neke dvojbe oko vođenja sudskih procesa, no, stvarno je mnogo napora učinjeno kako bi se postigao maksimum onoga što je potrebno za pošteno suđenje. Nažalost, to nije slučaj sa Specijalnim iračkim sudom, koji ne zadovoljava temeljne principe koji moraju biti ispoštovani u svakom kriminlanom postupku."

Dicker kaže i kako je jedan od problema vrijeme koje stoji na rapolaganju odvjetnicima za pripremu Saddamove obrane:

"Ne možete reći da imate pošteno suđenje ako odvjetnici ne mogu pripremiti obranu. To je svakako dopušteno Miloševiću."

Sud je danas dopustio obrani dodatnih sedam dana za pripremu. No, može li baghdadski proces trajati poput onoga koji se vodi protiv Miloševića u Haškom tribunalu? Međunarodni sud za ratne zločine nije odredio krajnji rok za završetak procesa Miloševiću i to usprkos želji mnogih u bivšoj Jugoslaviji da pravda bude zadovoljena. Iračka vlada, međutim, želi slučaj Hussein okončati što prije, jer vjeruju da će to pomoći slamanju otpora pobunjenika u zemlji.

Zanimljivo je da su se Sadamovu odvjetničkom timu priključili i bivši američki državni tužitelj Ramsi Clark i bivši ministar pravde Katara Najib Al Naimi. Clark, kojeg analitičari smatraju kontroverznom osobom, ranije je bio Miloševićev savjetnik. Inače, od 19. prošloga mjeseca kada je proces protiv Saddama Husseina počeo, dvojica odvjetnika obrane su ubijena, treći je napustio Irak nakon prijetnji smrću. Iračke vlasti su objavile da su otkrile urotu koja je za cilj imala ubiti glavnog suca istražitelja. Prethodno su stanovnici Dujaila upozorili kako se neki svjedoci pokušavaju zastrašiti.

Ubojstvo civila međunarodni kazneni zakon tretira kao ratni zločin. I Milošević i Hussein odgovaraju za ubojstva civila, a Milošević i za genocid. Stručnjaci upozoravaju da, ukoliko suđenja i Sadamu Husseinu i Slobodanu Miloševiću ne budu poštena, neće biti postignut cilj svakoga sudskog procesa. A cilj je upravo pokazati snagu zakona nad zloupotrebom moći i vlasti, bez obzira tko vlast imao u rukama.
XS
SM
MD
LG