Dostupni linkovi

Uz pregovore sa EU idu i obaveze


Zvanični početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji zakazan je za petak 25. novembra u Sarajevu, potvrdio je Mathew Rycroft, ambasador Velike Britanije u BiH. Jedan od uslova koji će odrediti brzinu pregovora je da se svi odbjegli haški optuženici, posebno Mladić i Karadžić, dovedu pred lice pravde, naglasio je.

Izražavajući zadovoljstvo današnjom briselskom odlukom, ambasador Velike Britanije u Sarajevu, Mathew Rycroft, potvrdio je da će se početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju ozvaničiti već ove sedmice u Sarajevu:

“Zvanični početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju zakazan je za petak 25. novembra u Sarajevu, kada se očekuje dolazak komesara Oli Rena koji će predstavljati Evropsku komisiju.”

Ambasdor Rycroft je napomenuo da će brzina kojom će se Bosna i Hercegovina približavati Evropskoj uniji zavisiti od usvajanja i provođenja neophodnih reformi, kako bi zemlja postala funkcionalna i samodrživa. Prije svih, to su razvoj pravnog okvira, provođenje reforme policije, usvajanje i provođenje svih neophodnih zakona o javnom RTV servisu, te puna saradnja sa Haškim tribunalom:

“Ministri EU naglasili su svoje očekivanje da će BiH sada poduzeti odlučujuću akciju da osigura da se svi odbjegli, posebno Mladić i Karadžić, dovedu pred lice pravde. Puna saradnja sa Hagom je suštinska za postignuće trajnog pomirenja, te otklanjenje temeljnih prepreka za integraciju sa EU.”

Britanski ambasador u BiH, Mathew Rycroft, u ime zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, naglasio da u Banjoj Luci, a potom u Beogradu i u Podgorici znaju šta treba raditi kada je u pitanju saradnja sa Hagom.
XS
SM
MD
LG