Dostupni linkovi

Odbačena prijava o izbegavanju vojne obaveze


Svi podaci iz krivične prijave protiv košarkaša Vlada Divca koja je pokrenuta zbog izbegavanja vojne obaveze provereni su i oni potvrđuju da osumnjičeni nije izvršio krivično delo za koje je prijavljen, niti neko drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, navodi se u saopštenju beogradskog Okružnog javnog tužilaštva, povodom odluke da se odbaci krivična prijava protiv proslavljenog košarkaša. Povodom ovog događaja su razgovarali i premijer Srbije Vojislav Koštunica i Vlade Divac, a predsednik Vlade Srbije izrazio je uverenje da će u najkraćem roku biti prevaziđeno nepotrebno i neutemeljeno otvaranja pitanja služenja vojnog roka proslavljenog košarkaša.

Omer Hadžiomerović iz Udruženja sudija Srbije kaže da je izjava premijera ishitrena, jer u javnosti može stvoriti utisak mešanja izvršne u nadležnosti sudske vlasti:

“Svaka izjava, a pogotovo premijera, koja prejudicira kakva treba da bude odluka nekog organa koji je po zakonu i ustavu samostalnan nije u principu dobra. Treba sačekati odluku zato što može da stvori utisak da se utiče na odluku. Ako je krivična prijava neosnovana onda će nadležni organ tužilaštva sigurno da je odbaci. Ceneći sve okolnosti i kad se podnese prijava tužilac da gleda sve okolnosti slučaja, koja je ličnost, da li ima osnova i tako dalje.”

Inače, iz Ministarstva odbrane najavljena je inicijativa za usvajanje zakona o amnestiji. Podsećajući da je neophodno da postoje bitni razlozi za političku odluku o usvajanju zakona o amnestiji, ministar pravde u Vladi Srbije Zoran Stojković kaže da je jedan takav zakon usvojen 2001. godine kada su amnestirana sva lica koja se tokom ratnih događanja nisu odazvala pozivu za služenje vojnog roka:

“Ovde, takođe, treba da se donese politička odluka onda nije problem da se tehnički odradi zakon. Što se tiče Vlade Divca taj postupak koliko sam ja pročitao je u toku, krivična prijava, ja očekujem da se to uskoro reši jer mislim da tu ima mesta donošenju valjane odluke od strane tužilaca.”

I baš kako je ministar Stojković najavio, okružni tužilac nakon izjave premijera Koštunice brzo je okončao slučaj Divac. Sam košarkaš tvrdi da je uredno popunio sva dokumenta za odlaganje vojne obaveze redovnim putem u Ambasadi Srbije i Crne Gore u Sjedinjenim Američkim Državama. Divac takođe ističe da je bio šokiran podizanjem krivične prijave i za čitav slučaj kaže da u pitanju strah vlasti od njegovog eventualnog političkog aganžmana. On napominje da nakon svega što se dogodilo razmišlja da se politički aktivira. Činjenica je da je Divac popularna, omiljena i finansijski nezavisna ličnost, ali iz toga ne treba izvlačiti zaključak da ima stvarni politički potencijal, smatra politički analitičar Dejan Vuk Stanković, iz agencije za istraživanje javnog mnjenja Marten Bord Internešenel:

“Mogao bi da ima eventualno neku dobru polaznu osnovu, međutim, da bi zaista bio relevantna politička ličnost on bi morao da prikaže i svoj politički program i da pokaže određenu veštinu u izjašnjavanju na dnevnom nivou, da formira svoju političku stranku. Sve su to veliki izazovi, to su stvari koje zahtevaju dosta vremena i dosta odricanja, a ja mislim i neku vrstu znanja za koje mi se čini da Vlade Divac zaista ne može imati iz prostog razloga što je celog života bio profesionalni košarkaš.”

Naposletku Omer Hadžiomerović ističe da se u čitavom slučaju nameće i pitanje zašto je država uopšte podnosila krivičnu prijavu protiv Divca:

“Uvek čovek može da komentariše i jedno i drugo i zašto je uopšte podenta prijava. To jeste nešto što izaziva interesovanja javnosti zato što je to ličnost koja je poznata, itd. To zaista svakom izgleda malo čudno da protiv njega država podnosi sada krivičnu prijavu ali u svakom slučaju nadležni organ o tome sada mora da odluči.”
XS
SM
MD
LG