Dostupni linkovi

Pregovarački tim treba pratiti smernice Rezolucije


Pregovarački tim Kosova treba da sledi preporuke iz Rezolucije Skupštine Kosova, kojom se potvrđuje politička volja naroda za nezavisnom i suverenom državom, ocenjeno je u Prištini.

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je nakon razgovora sa premijerom Bajramom Kosumijem izjavio kako je Kosovo spremno za dolazak specijalnog izaslanika UN za pregovore o statusu Martija Ahtisarija, kome će u ponedeljak biti predstavljena platfoma Prištine za razgovore o statusu:

“Pregovarački tim sada ima platformu, a kosovska delegacija treba da deluje u skladu sa stavovima Skupštine.”

Petersen je istakao kako je veoma važno da se Ahtisariju predstave koraci koji se preduzimaju u procesu ispunjenja standarda, a posebno u decentralizaciji. Prema rečima Kosumija, kosovske institucije će nastaviti rad na ispunjenju standarda, što će pomoći procesu resavanja finalnog statusa:

“Verujem da će delegacija Kosova usvojiti dokument o tome kako vidimo proces, a koji ćemo predstaviti Ahtisariju.”

U međuvremenu, iz kabineta predsednika Ibrahima Rugove izdato je saopštenje u kojem se kaže da će pregovarački tim Martiju Ahtisariju pismeno predstaviti svoj stav o nezavisnosti Kosova. S druge starne, eksperti kažu da je Pregovarački tim obavezan da poštuje Rezoluciju Skupštine. Ismet Saljihu, stručnjak za pravo, kaže da Rezolucija ne proizvodi pravno dejstvo, ali u ovom slučaju obavezuje članove pregovaračke grupe da je poštuju:

“U vezi sa odlukama koje će u budućnosti biti usvojene, ona ima političku, moralnu, etičku i nacionalnu obavezu, i to su efekti rezolucija koje usvajaju parlamenti.”

Istovremeno, šef UNMIK-a je komentarisao predlog predsednika Srbije Borisa Tadića o podeli Kosova na dva entiteta. Petersen kaže da neće biti podele Kosova:

“Ne znam tačno šta je Tadić rekao, ali ako su mediji to tačno preneli, on je izneo stav koji je u suprotnosti sa principima Saveta bezbednosti, Kontakt grupe i Evropske unije. Stoga nije moguće, a i neće biti podele Kosova.”

Šef UNMIK-a je naglasio kako je neophodno da se uporedo sa pregovorima o statusu nastave razgovori kosovskih i srpskih vlasti o tehničkim pitanjima.
XS
SM
MD
LG