Dostupni linkovi

Halilović oslobođen optužbi


Pretresno vijeće Haškog tribunala, na čelu sa sucem Liu Dakunom, ocijenilo je da Tužilaštvo tokom suđenja nije dokazalo da je umirovljeni general Sefer Halilović imao stvarnu odgovornost nad jedinicama 9. motorizovane, 10. brdske brigade i Drugog samostalnog bataljona Prvog korpusa Armije BiH, čiji su pripadnici počinili zločin u selima Grabovica i Uzdol:

“Optuženi Sefer Halilović nije kriv i stoga se oslobađa optužbe za ubistvo kao kršenje zakona i običaja ratovanja, kojom se tereti u optužnici.”

Vijeće je ocijenilo da je Halilović djelovao u skladu sa naredbama komandanta Štaba vrhovne komande, Rasima Delića, te da kada se zločin desio nije imao stvarnu mogućnost kazniti počinioce ovog zločina:

“Pretresno vijeće konstatuje da je borbeno naređenje za početak borbenih operacija na liniji u tom području izdao Zulfikar Ališpago, kao komandant te linije. Pretresno vijeće je konstatovalo da su predočeni dokazi nedovoljni da bi se utvrdilo da je Zulfikar Ališpago bio potčinjen Seferu Haliloviću. Pregledavši sve dokaze koji su mu prezentirani, a u svjetlu činjeničnih nalaza, Pretresno vijeće je zaključilo da Tužilaštvo nije dokazalo van razumne sumnje da je Sefer Halilović imao efektivnu kontrolu nad jedinicama pod komandom Armije BiH, za koje je Pretresno vijeće utvrdilo da su počinile zločine u Uzdolu.”

Oslobađajuća presuda za Halilovića mogla bi za Rasima Delića označiti izricanje krivice, upozorava vojni komentator “Oslobođenja” Antonio Prlenda:

“Radosna vijest za obitelj Sefera Halilovića, ali mislim da nije nije toliko dobra za umirovljenog genarala Delića, jer ukoliko general Halilović nije odgovoran, znači da je odgovoran neko na višoj razini. U više razgovora sa generalom Halilovićem u prošlosti, on mi je kazao da je on saznanja o zločinu u pomenutim selima proslijedio na višu razinu. Stoga se može očekivati, ako je sud odlučio da odgovornost ne leži na njemu, da će biti u znatno težem položaju general Delić.”

U HDZ-u su vijest o oslobađajućoj presudi za Halilovića ocijenili iznenađujućom. Ivan Madunić:

“Jer činjenica je da je tamo ubijeno pedesetak, šezdeset civila, gdje se pod zapovjednoj odgovornosti teret stavljao na dotičnog. Izgleda mi da je Haški tribunal stvarno politički sud, da sudi onako kako mu se iz političkih razloga čini oportunim presuditi. Dakle, iznenađen sam i razočaran da se po stoti put uvjeravam da je politika iznad pravde u pravilima Haškoga suda.”

Presudu Haškog tribunala komentirao je i bivši zamjenik ministra odbrane Ferid Buljubašić koji je, pred suđenje, isporučio dokumentaciju o ovom slučaju Haškom tribunalu:

“U toj ukupnoj analizi nigdje, ama baš nigdje nisam mogao naći ni minimum bilo koje odgovornosti gospodina Sefera Halilovića i mislim da je ovom oslobađaujućom presudom u slučaju Sefera Halilovića zaista pravda pobijedila i činjenice koje je sud razmatrao.”

* * * * *

Porodice žrtava zločina u Grabovici i Uzdolu razočarane su sudskim postupkom koji se pred Haškim tribunalom vodio protiv generala Halilovića, jer nije dao odgovore ni ko je kriv, ni gdje se nalaze tijela ubijenih Hrvata.

Oslobađajuću presudu za generala Halilovića Anto Marić je očekivao, jer mu je, kako kaže, već odavno jasno da je Haški tribunal lakrdija. U Grabovici je 1993. godine izgubio majku i strinu, starice od 93 i 70 godina:

“To je više van, van svih... ne znam šta da kažem, jednostvano samo poludim kad čujem ovako, ne znam šta da kažem.”

Presuda Seferu Haliloviću porodicima nastradalih nije dala očekivane odgovore, naglašava i Ante Pranjić, koji je u Grabovici izgubio pet članova bliže porodice:

“Ako je kriv, treba ga osuditi. Ako nije kriv, nek kaže ko je kriv, nek istraže. Sudstvo nek istraži ko je kriv, nek odgovara.”

Dvanaest godina nakon zločina u Grabovici još uvijek nije poznato gdje se nalaze tijela ubijenih civila Hrvata. Marko Jurišić, potpredsjednik Komisije za traženje nestalih, upravo to najviše zamjera sudskom postupku koji se pred Haškim tribunalom vodio protiv generala Halilovića:

“Nažalost, ja još jednom izražavam svoje nezadovoljstvo tijekom sudskog procesa, jer Tužiteljstvo uopće nije bilo zainteresirano da se pokuša doći do lokacija gdje se nalaze tijela Hrvata iz Grabovice.”

Tužilaštvo Haškog tribunala podnijelo je prošle sedmice prijedlog kojim se postojeća optužnica i protiv generala Rasima Delića proširuje na zločine u Grabovici i Uzdolu. Jurišić se nada da će se ovaj put insistirati na mogućim lokacijama gdje se nalaze nestalih Hrvata iz Grabovice, što bi barem donekle moglo ublažiti patnju porodica nastradalih.
XS
SM
MD
LG