Dostupni linkovi

"Rečnik žargona" kao društveno ogledalo


Prevodiocu, piscu, publicisti i antologičaru Dragoslavu Andriću trebalo čitave tri decenije da prikupi materijal za novo izdanje “Rečnika žargona”. No autor više nije bio u životu da dočeka ponovno objavljivanje ove sada već kultne knjige, koja je sa prethodnih devet narasla na šesnaest hiljada odrednica. Bez obzira što se ovo delo bavi jezikom ulice koji pojedini lingvisti tretiraju kao neku vrstu bolesnog tkiva književnog jezika, ovaj govor, kako primećuje dramaturg Jovan Ćirilov ima određene vrednosti.


“Treba imati upornost Dragoslava Andrića pa godinama osluškivati šta to pričaju klinci i klinceze tu kraj nas, treba imati pamet pa uneti u taj rečnik samo ono što je zaista žargon a ne kolokvijalni govor. Treba imati osećanje obaveze prema svom jeziku, jeziku sredine, pa ostaviti u nasleđe sve bogatstvo jednog izuzetno duhovitog žargona kakvog imaju samo izrazito urbane sredine sa jezikom koji se već pomalo umorio od upotrebe po ustaljenim kanonima versifikcije, retorike, gramatike i birokratije.”

Lingvista Ranko Bugarski objašnjava da je žargon neka vrsta društvenog ogledala, navodeći neke primere koji rečito odslikavaju klimu koja je dominirala u Srbiji tokom poslednjih godina.

“Zatvorska samica je samostan, poništiti kartu u saobraćaju je šlogirati pantljičaru, grupa pušača marihuane je duvački orkestar, čovek bogataš u nemačkim markama je markantan, izbeglica iz Jajca je, izvinjavam se, speramtozoid, daljinac, dakle, daljinski upravljač je žargonu je crnogorac, dok su mokasine - crnogorke. Dakle, žargon nije samo jezička igra i zabava mada to jeste takođe, nego je žargon jedan jezički varijetet koji može da pruži interesantne uvide u prirodu jezika u celini. Za mene je žargon uvek bio jezik u malom.”

No to jezičko tkivo koje reflektuje mnoge socijalne aspekte društva nije lako obuhvatiti do kraja, jer se jezička praksa, kako primećuje publicista Milan Vlajčić, stalno menja.

“Od trenutka kad izađe knjiga stotine novih žargonskih izraza ulaze u upotrebu, jezik je nepredvidljiv, on buja kao jedno živo biće.”
XS
SM
MD
LG