Dostupni linkovi

Favorit opozicije odustao od kandidature


Kandidat za glavnog pregovarača BiH s Evropskom unijom, bivši ambasador BiH u Vašingtonu Igor Davidović odbio je juče kandidaturu na ovo mjesto. Davidović je danas bio nedostupan za medije, tako da javnost nije mogla saznati zbog čega je procedura izbora pregovarača poprimila obilježja koja su, kako je naveo, u suprotnosti sa njegovim ličnim i profesionalnim dostojanstvom.

A samo prije sedam dana Igor Davidović imao je spreman koncept pregovaračke strategije, istina, ogradivši se izjavom da će u javnost izaći kada bude zvanično imenovan:

“Ono što vam ovog sekunda mogu reći je da imam koncept pregovaračke strategije, sve je poznato. I naravno, u adekvatnom momentu sa zadovoljstvom ću to sve objasniti medijima i javnosti i svakome ko je zainteresovan.”

A nakon višemjesečne agonije u kojoj je BiH reformisala policiju, glavna tema političkih trvenja ovih dana postao je upravo izbor glavnog pregovarača. Prema stavovima većine političkih partija, Igor Davidović bio je kompromisna opcija, pregovarač čija profesionalna biografija zadovoljava čak i neke potpuno suprotstavljene političke opcije. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a BiH:

“On je čovjek koji ima i tehnokratske i makroekonomske i diplomatske performanse koje ga kvalifikuju za taj posao. Igor Davidović je osoba koja je kao nacrtana za ovaj posao.”

Tarik Sadović, član Glavnog odbora Stranke demokratske akcije:

“Gospodin Davidović je nepotrebno ’potrošen’. On je to shvatio i dao ostavku, pretpostavljam, s osjećajem gorčine i gađenja. Ne isključujem da je u pitanju i vješta, zakulisna igra, jer smo takve filmove gledali više puta u ovoj državi.”

I upravo kada se činilo da će politički milje BiH neuobičajeno brzo doći do osobe kompetentne za pregovore s Evropskom unijom, Davidovićevo odbijanje kandidature pokrenulo je lavinu reakcija o licitiranju imenima pregovarača i sukobima stranačkih interesa.

Portparol Srpske demokratske stranke, Stanko Pivašević, kaže da je Igor Davidović kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata i njegovo odbijanje kandidature tumači kao bježanje SNSD-a od odgovornosti:

“Jer za sve imaju prijedloge i za sve su spremni da riješe do onog konkretnog momenta dok ne dođu u poziciju da imaju priliku da to riješe, onda nastaje povlačenje. I oni su duboko svjesni da razgovor s Evropskom unijom će trajati 10, 15 godina i da je to osuđeno na neuspjeh.”

Generalni sekretar SNSD-a, Igor Radojičić, tvrdi da Davidović nema nikakve veze s ovom strankom, niti je njen kandidat za pregovarača. U tom smislu, ocjene SDS-a Radojičić karakteriše kao nimalo dobronamjerne:

“SDS, predsjednik Republike, preciznije rečeno, je predlagao da glavna opoziciona stranka da glavnog pregovarača - u javnosti, iako nikad nismo dobili nikakav zvaničan prijedlog od njega, da budemo iskreni. U svim zemljama u svijetu taj posao predlažu i u startu vode vlade, tako da to djeluje kao jedno veliko nadmudrivanje, pa čak i podvaljivanje drugim političkim partijama.”

Predsjednik RS-a, Dragan Čavić, nedavno je saopštio da su Davidović, Svetlana Cenić, Ðorđe Lajšić i Jugoslav Jovičić kandidati za glavnog pregovarača. Većina predstavnika političkih partija u BiH slaže se da se ovom izboru prišlo brzopleto i diletantski. U SNSD-u ocjenjuju da je riječ o tipičnoj bh. priči, koja ne može proći bez političkih manipulacija. Igor Radojičić:

“Na početku sve je izgledalo da je jasno i da postoji jedan favorit za to mjesto. Međutim, onda je počelo nadmudrivanje i politizovanje među političkim partijama, prvo među partijama iz RS-a, a zatim se uključuju i političke partije sa sjedištem u Federaciji.”

Nakon Davidovićevog odbijanja kandidature, šanse za izbor glavnog pregovarača koji bi zadovoljio zahtjevne kriterije svih bosanskohercegovačkih političkih struktura svedene su na minimum. Koliko će zahtjevan ovaj izbor biti možda najbolje ilustruje prijedlog člana jedne od vodećih partija u BiH, Tarika Sadovića:

“Osim pregovaračkih kvaliteta, znanja ekonomije i evropskog pravnog sistema, naravno i stranih jezika, ja bih budućeg kandidata svakako pitao za koga navija kada BiH igra utakmice protiv Turske, odnosno protiv Srbije i Crne Gore.”
XS
SM
MD
LG