Dostupni linkovi

Crna Gora i Kosovo će biti države


Predsednik Dukljanske akademije nauka i umetnosti, pesnik Jevrem Brković je prvi dobitnik nagrade na Međunarodnim pesničkim susretima “Rt dobre nade-Fahredin Gunga”, koji je juče započeo u Mitrovici.


Poziv da učestvujem na ovogodišnjim pesničkim susretima za mene znači mnogo, kaže za Radio Slobodna Evropa Jevrem Brković:

"Za mene znači zaista mnogo. Ime nagrade je veoma, veoma upečatljivo, ima humanu poruku. Rt dobre nade sve nas negde čeka ili nam se dešava rt dobre nade."

O već šest i po godina podeljenoj Mitrovici, Brković kaže:

"Ja bih volio da istorijska okolnost, usud istorijski, pomiri ta dva kraja Kosovske Mitrovice, da to bude građanski grad, da to bude podjednako i za Albance, kao većinski narod, i za Srbe isto."

Brković ističe kako albanstvo ili crnogorstvo ne znači antisrpstvo i sa tim se Srbi moraju pomiriti:

"Srbi se moraju pomiriti da albanstvo, analogno tome ni crnogorstvo, nisu antisrpske pojave. To je normalno ispoljavanje življenja svog identiteta."

Dešavanja u Srbiji i na Kosovu nemaju direktnog uticaja na Crnu Goru, kaže Brković, ističući da će Crna Gora za šest measeci biti nezavisna država:

"Nadam se da ce za šest meseci biti sigurno samostalna, suverena evropska država. Ne može tu ništa, niti slučaj Kosova uslovljava nešto u Crnoj Gori, niti recimo osamostaljenje Crne Gore može išta poremetiti na Kosovu. To su dva procesa iz bivše Jugoslavije koji se odvijaju potpuno neovisno."

I Kosovo će uskoro biti nezavisna država, smatra Brković:

"Kosovo će uskoro takođe biti nezavisna i suverena država i to Beograd mora da prizna. Beograd nema ruku, nema šapu, ni nad Crnom Gorom, nit nad Kosovom."

Nezavisnost Kosova je jedini način da se dođe do mira i na Balkanu i u Srbiji, smatra Brković:

"Kosovo je geografski entitet i pojam i sa većinskim albanskim narodom. Jedini način da taj albanski narod da bude tretiran, da bude na sasvim civilizacijskom nivou, da bude sasvim civilizacijski obnovljen, jeste njegova samostalnost, njegova država, njegova republika."

Albanski narod, kao većinski na Kosovu, u okviru Srbije se nije mogao razvijati, a istovremeno vlast pod Miloševićem je pokušala da taj narod raseli i uništi, kaže Brković:

"Mi znamo da su Srbi, odnosno Slobodan Milošević i jedna vojna srpska oligarhija, pokušali taj narod da rasele i da unište."

Brković ističe kako u Srbiji ima najviše albanskih grobova, onih koji su tokom rata ubijeni i čija su tela prebačena u Srbiju:

"Oni su, od bekstva stvarnosti, od bekstva smrti koju su projektovali svojim takozvanim neprijateljima Albanaca, oni su čak hteli njihove grobove da isele sa Kosova i da ih naselj u Srbiji. To im se osvetilo, grdno im se osvetilo. Srbija danas, na žalost, leži na albanskim grobljem, na albanskim kostima. To je fenomen ravan Srebrenici, o čemu će Evropa i svijet tek da razmišljaju – što se to desilo i zašto se desilo."
XS
SM
MD
LG