Dostupni linkovi

Uhapšeni osumjičeni za ratni zločin


Po nalogu Tužilaštva Distrikta, bijeljinska policija je jučer uhapsila tri lica koja su osumnjičena za ratne zločine počinjene u Brčkom, saopštio je danas na vanrednoj konferenciji za štampu Zekerijah Mujkanović, javni tužilac Distrikta Brčko:

“Kostić Kosta, sin Stanka, rođen 18. januara 1952. u mjestu Modran, općina Bijeljina, gdje je i nastanjen; Milošević Miloš, zvani Mišel, rođen 24. 5. 1963. u mjestu Vršani, gdje je i nastanjen; i treći uhapšeni je Simić Raco, sin Veselina, rođen 9. 11. 1966. u Bijeljini, nastanjen u mjestu Međaši, općina Bijeljina.”

U Policiji Distrikta istrage o ratnim zločinima vode se već dvije godine, formiran je i poseban tim, a jučerašnja operacija dio je zajedničkih aktivnosti sa Policijom Bijeljine, kao i EUFOR-om, rekao je Milenko Miličević, šef Policije Distrikta:

“Te aktivnosti su rezultirale hapšenjem tri lica od strane pripadnika Centra javne bezbjednosti Bijeljina, koja su odmah preuzeta od strane Policije Brčko Distrikta i provedena u pritvorsku jedinicu Policije Brčko Distrikta.”

Za tri uhapšene osobe, koje su od jučer u pritvoru, rečeno je da su bili pripadnici Vojske RS-a, obični vojnici bez komandne odgovornosti, a da se terete za zločin počinjen na području mjesne zajednice Kolobara:

“Oni se terete da postoji osnovana sumnja da su kao pripadnici Vojske RS-a i kršeći pravila međunarodnog prava za vrijeme oružanih sukoba u BiH, a postupajući suprotno članu 3. Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata, prema civilnom stanovništvu vršili ubistva, odnosno u jednom navratu se radi o silovanju.”

O koliko ubistava se radi nije rečeno, a o prethodnim istragama i poštivanju Pravila puta Haškog suda, Mujkanović je iznio:

“Od ova tri lica, jedino osumnjičeni Kostić Kosta - za njega je provedena procedura Pravila puta pri Tužilaštvu Haškog tribunala i za njega je dobijena A saglasnost od Tužilaštva Haškog tribunala. Ostala lica nemaju kategorizaciju i njihovo hapšenje, odnosno istraga protiv njih je rezultat aktivnosti, odnosno rezultata dostignutih istragom.”

U narednih šest mjeseci trajat će istrage osumnjičenima, vodit će ih brčansko pravosuđe, a u datom periodu ili će biti podignuta optužnica protiv njih, ili će biti pušteni, saopšteno je na konferenciji za štampu. Učesnici su odbili da iznesu bilo kakve detalje o navodno četvrtoj osobi iz ove grupe do koje policija nije došla. Pomenuto je kako se u ovom trenutku vodi 76 otvorenih istraga za počinjene ratne zločine na području Distrikta Brčko, među kojima su i zločini u selima bukvičke regije iz septembra 1992. godine.
XS
SM
MD
LG