Dostupni linkovi

Na Balkanu ništa nije konačno


Subota, 22.10.2005
Ne stišavaju se reakcije u slovenskoj, a posebno u srbijanskoj javnosti povodom inicijative predsjednika Drnovšeka o rješenju kosovskog pitanja. U razgovoru sa slovenskim intelektualcima i diplomatama čujem negodovanje prema Drnovšekovoj inicijativi, posebno kada se zna da je jugoistočna Evropa strateški interes države Slovenije, što znači da treba razvijati dobre odnose sa svim državama i narodima u regiji. Posebno je javnost iznenadila najava Drnovšekovog učešća na nedjeljnom posvećenju Srpske pravoslavne crkve u Ljubljani, kojoj će prisustvovati i srpski patrijarh Pavle. Radi se o Drnovšekovom jeftinom političkom potezu pošto je poznato da nije prisustvovao nedavnoj inauguraciji novog ljubljanskog nadbiskupa i slovenskog mitropolita, niti je prisustvovao vjerskim ceremonijama drugih vjerskih zajednica u Sloveniji.

Nedjelja, 23.10.2005
Nedjelja, prvi radni dan na Bliskom istoku. Redovni kontakti sa našim saradnicima, ovoga puta u Izraelu i Iraku. Iz Iraka nam pristižu detaljne informacije o korupcijskim aferama. Prema informacijama koje imamo, glavne afere tek predstoje. Naravno, nedjelja je dan koji se da i ljepše iskoristiti. Susreti sa starim prijateljima, ali i za rekreaciju kao što je odlazak na obližnju Šmarnu Goru..

Ponedjeljak, 24.10.2005
Ponovno na institutu dan počinje sa Kosovom. Dobijamo izvještaje od naših saradnika iz Beograda i Prištine. Zanimljivi pogledi na kosovsko pitanje dolaze nam i iz Skoplja, Tetova i Tirane. Kosovo ponovno podgrijava Balkan. U pristiglim izvještajima provlači se teza o mogućem građanskom ratu u Srbiji. Izgleda da na Balkanu ništa nije konačno? U večernjim satima na Ljubljanskom gradu diplomatski prijem, Nacionalni dan Republike Turske. Prilika za prijateljske razgovore sa starim znancima, ali i novim, koji pristižu u diplomatski kor. Bio je to jedan od najposjećenijih prijema, posebno zbog oproštaja najomiljenijeg diplomate - turskog ambasadora, koji će uskoro kući i vjerovatno u zasluženu penziju.

Utorak, 25.10.2005
Dan je počeo sa Bosnom i Hercegovinom i najavljenim ustavnim promjenama, te formiranjem pregovaračke ekipe koja će voditi pregovore sa EU. U posjeti Institutu je delegacija iz Evropske komisije. Razmjena mišljenja o događanjima na Balkanu, sa posebnim osvrtom na Kosovo i albanske etničke prostore, te pridruživanju država Balkana evroatlantskim integracijama. Javlja se studentica politologije, koja želi da radi diplomski rad na temu reformi u BiH i najavljenih ustavnih promjena. Obezbjeđujemo joj potrebnu literaturu i izvore, te nekoliko uvodnih savjeta.

Srijeda, 26.10.2005
U posjeti Institutu su investitori, koji žele razmijeniti mišljenja i čuti naše poglede o investiranju na Balkanu. Ovoga puta radi se o informatičkoj kompaniji. Osjećaju zabrinutost zbog nesigurnosti ulaganja, zaštite svojih investicija i birokratiziranih državnih aparata. Opet dolazimo do ključnog problema Balkana: organizirani kriminal i korupcija, koja je povezana sa političkim elitama. Na ručak odlazimo sa našim američkim prijateljima. U večernjim satima odlazimo na aerodrom, na kraći susret sa našim saradnikom, koji je na proputovanju preko Ljubljanskog aerodroma.

Četvrtak, 27.10.2005
Poziv iz Tel Aviva. Neke nove infomacije o diplomatskoj aktivnosti za rješavanje izraelsko-palestinskog spora. Zanimljivo. Ukoliko se te informacije budu obistinile, tom dijelu svijeta dolaze bolji i sretniji dani - za sve. Izgleda da su svi umorni od rata. Pošto smo već dvije godine prisutni u južnom Sudanu, dobijamo zanimljive informacije o investiranju. Poslije potpisivanja mirovnog sporazuma Sudan postaje ekonomski zanimljiv za strane investitore. Naši saradnici upozoravaju na ekonomski rat američkih i evropskih kompanija sa kineskim, koje su tamo snažno prisutne. Institut namjerava povećati svoje aktivnosti u Sudanu i Keniji. Često smo u razmišljanjima: šta je to zajedničko Balkanu i Bliskom istoku? Nije nimalo slučajno da su početkom 20.stoljeća regije Balkana i Bliskog istoka bile jedan odjel u State Departmentu. Nažalost, po brojnim otvorenim pitanjima mogu to biti i sada.

Petak, 28.10.2005
Već se osjeća pretpraznično raspoloženje. Na Institutu očekujemo Sudsku odluku na tužbu koju je protiv IFIMES-a uložio zamjenik predsjednika Srpske demokratske stranke Mladen Bosić iz Brčkog, zbog našeg razotkrivanja finansiranja mreže haaškog optuženika Radovana Karadžića u analizi objavljenoj juna ove godine. Zanimljivo je da Bosić ne negira dokaze istraživanja, ali zato smatra da mu je nanesena šteta i, naravno, šta drugo nacionalistički političari traže, nego novac od Instituta, ali i od svojih građana. Ilustrativno je da je Bosić tužbu uložio u Brčko Distriktu, gdje inače i živi i radi i gdje ima najveći uticaj. Šta drugo reći o toj tužbi nego: balkanska posla Mladena Bosića.
XS
SM
MD
LG