Dostupni linkovi

Zbog ptičije gripe drastične mjere


Šefovi diplomacija Evropske unije sastaju se sutra na izvanrednom sastanku u Luxemburgu kako bi razmotrili mjere koje će dvadesetpetorica poduzeti. Prema sinoćnjim riječima predsjednika Evropske komisije Jose Manuala Barrosa, mjere će biti drastične, iako se još uvijek ne precizira što se konkretno namjerava poduzeti. No, i političari, ali i znanstvenici pokušavaju umanjiti zabrinutost javnosti nakon što je potvrđeno postojanje smrtonosnog virusa H5N1 u Rumunjskoj i Turskoj. Obje zemlje stavile su pod nadzor virus, na tisuće peradi i ptica je ubijeno, područja su dezinficirana, stanovnici sela u delti Dunava u Rumunjskoj su pod karantenom, ali bojazan je prisutna, jer virus je s dalekog istoka, gdje je ubio više od 60 ljudi, stigao i na stari kontinent.

Glasnogovornik evropskog povjerenika za zdravstvo Philip Tod danas je rekao kako Markos Kyprianou poziva sve zemlje da osiguraju veće zalihe preparata za zaštitu kako bi se pripremili za moguću pandemiju ptičje gripe. Situacijom su zabrinuti i u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Maria Cheng, glasnogovornica Organizacije u Genevi je kazala da se strahuje od širenja bolesti u nova područja.

"Sve zemlje na svijetu moraju imati plan pripreme u slučaju pandemije, ne samo one u kojima je izbila ptičja gripa. Strahujemo, jer se virus može pretvoriti u pandemijski, a u tom slučaju sve države mogu biti ugrožene".

No, ona ističe ističe da Svjetska organizacija nije promijenila stupanj pripravnosti za slučaj širenja bolesti:

„Taj stupanj je i dalje na broju tri, a to znači da postoji novi podtip gripe koji može zaraziti i ljudi. Taj stupanj ćemo promijeniti samo u slučaju ukoliko virus mutira i na neki način postane opasan po ljude. No u ovom trenutku, u Evropi smo utvrdili ptičju gripu samo kod ptica. To još uvijek nije nešto što smatramo velikom opasnošću po ljude".

Švicarska farmaceutska kompanija Roche donirala je Turskoj i Rumunjskoj više od 22.000 doza lijeka protiv gripe. Austrija je za svoje gradjane nabavila oko 2 milijuna paketića ovoga lijeka. Za Svjetsku zdravstvenu organizaciju već je osigurano oko 3 milijuna doza ovog lijeka. Za sada je Tamiflu najdjelotvorniji antiviralni lijek koji trenutačno postoji za ptičju gripu i vlade u svijetu prikupljaju zalihe u strahu da bi virus ptičje gripe mogao mutirati u oblik smrtonosan za ljude.
XS
SM
MD
LG