Dostupni linkovi

Ucenjuje li SPS Vladu Srbije?


I mada u konkretnom slučaju, ucene, po svemu sudeći nisu bile predmet razgovora ministarke Dulić Marković sa poslanicima SPS, tvrdnje da Socijalisti u značajnoj meri determinišu rad Vlade, mogu se čuti kako od predstavnika opozicije tako i od nekih stranaka u Vladi. Koliko je priča o ucenama održiva, a koliko je reč o dogovorenoj podršci manjinskoj vladi? Naposletku, koliko je moralno od strane onih stranaka koje participiraju u Vladi da pričaju o ucenama, s obzirom da su svi ministri i došli do svojih fotelja upravo putem glasanja predstavnika SPS, oglušujući se tako o tadašnje negodovanje demokratske javnosti?

Možda je poslanik G17 Plus u Skupštini Srbije Ksenija Milivojević najpreciznija u svojoj oceni onoga što se javno ili iza kulisa dešava na relaciji socijalisti-Vlada Srbije kada kaže:

"Naravno da postoje zlupotrebe sa svih strana i naravno da ima raznih vrsta uslovljavanja. Između ostalih i od Socijalističke partije, kao protivusluga uslovno rečeno podržavanju Vlade, ali to je nešto što se od starta moglo znati i to je nešto što sa čim se od starta moglo računati. Prema tome, ne vidim čemu toliko konstanto iznenađivanje takvim odnosom snaga u Skupštini koji je takav da bilo koja od stranaka koja podržava Vladu tu podršku uskrati, Vlada praktično pada."

RSE: Ja moram da napomenem Ksenija da ste glasali protiv takve vlade koja bi imala manjinsku podršku Socijalista, ako se ne varam.

MILIVOJEVIĆ: Da, ja lično sam smatrala da moja stranka ne treba da ulazi u takvu vladu. Međutim, s obzirom da je dvotrećinskom većinom Glavni odbor doneo odluku da se u tu vladu uđe, jednostavno je to odluka koju ja poštujem.

Uprkos Ksenijinim rečima, čak ni stranke koje participiraju u Vladi i vladaju dobrom voljom Socijalista, ne libe se da svako malo skupljaju političke poene pričama koje čas javno, čas preko svojih medija, proturaju o ucenama Socijalista. To ne znači da ucena nema. Naprotiv, i opozicija, pogotovo Demokratska stranka, veruje i tvrdi da Vlada funkcioniše baš na takvim ucenama i pritiscima od strane Socijalističke partije Srbije. O tome Gorica Mojović, gradski funkcioner Demokratske stranke, za naš program kaže:

"Ono što jeste strašno, to je, dakle, da je sve ono sve što je bio razlog da se SPS i JUL, Miloševićeva klika i klika Mire Marković sklone sa vlasti, da se sada poništava i da svi ti razlozi prestaju da važe upravo zato da bi postojeća vladajuća garnitura mogla da ostane na vlasti."

Javnost je osetljiva na ovu temu tako da je nakon konsultacija koje je ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković imala sa poslaničkim klubom Socijalista neko vreme kolala priča da su je socijalisti ucenjivali zahtevajući izvinjenje zbog ranije izrečene ministarkine izjave o hladnjačama u kojima su se umesto voća prevozili leševi. Ubrzo se ispostavilo da to izgleda nije bila tema jučerašnjih konsultacija minsitarke Dulić Marković sa Socijalistima, a Miloš Aligrudić, šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije, o tom slučaju za naš program tvrdi:

"Mislim da je to na najbolji način rešeno. Barem su me tako svi uveravali i G17 i SPS kad smo razgovarali na tu temu."

No, time se pitanje o tome koliki je stvarni uticaj Socijalističke partije Srbije na odluke koje Vlada donosi relevantan, te ima li ucena o kojima se priča, ne zatvara. Ivica Dačić, jedan od lidera Socijalističke partije Srbije, u izjavi za naš program kaže:

"Znači nijednog trenutka bilo kakav razgovor se neće sa naše strane voditi jezikom ucena, niti će pak SPS dozvoliti da je takođe sa druge strane neko ucenjuje time da nešto mora da prođe u Skupštini ukoliko nisu ispoštovani svi aspekti našeg dogovora."

Dok u DSS tvrde da Socijalistička partija Srbije nikada nije ucenjivala Vladu niti tu stranku povodom amnestiranja porodice Milošević, u DS tvrde da je upravo to osnova njihove priče da SPS ucenjuje Vladu.

"Mi se ne bavimo pitanjem ko treba da bude uhapšen niti ko treba da bude oslobođen odgovornosti. To je posao za pravosudne organe i nikada niko iz SPS se neće mešati u rad pravosudnih organa i samo molim da to ne rade ni druge političke stranke. Jer Demokratska stranka nije bila baš poznata po tome da se zalaže da se neko ne meša u rad pravosudnih organa kada je bila na vlasti."

Upravo to pitanje, jesu li Miloševići uslovno amnestirani od strane vlasti upravo ucenama Socijalista, jeste i najčešća okosnica kritika koje se Vladi upućuju po ovom pitanju. Miloš Aligrudić, Demokratska stranka Srbije:

"Problem porodice Milošević uopšte više ne postoji u Srbiji. Ti ljudi, neki ili nisu tu, neki su definitivno u Hagu i mislim kako stoje stvari da će to tako i ostati, jednostavno taj problem ne postoji. Što se tiče SPS, mi od SPS nikada, onoliko koliko ja znam, (možda postoji neko ko zna nešto drugo, ali koliko ja znam), nikada nikakav zahtev u tom smislu nismo dobili. I to je zaista tačno."

Gorica Mojović, Demokratska stranka:

"Cena podrške koju SPS daje vladajućoj koaliciji na čelu sa Vojislavom Koštunicom, poništava sve ono što smo se nadali da je doneo 5. oktobar i demokratske promene u ovoj zemlji. Postaje jasno zašto je ubijen Zoran Đinđić. Zoran Đinđić je morao biti sklonjen upravo zato da bi se sve to ponovo vratilo i da bi se ta prošlost koja je i najstrašnija, i najtragičnija u istoriji srpskog naroda, prosto preoblikovala."

Miloš Aligrudić, priču o ucenama koje se tiču navodne amnestije Miloševića vidi kao posledicu svih onih stranaka koje svoju politiku "nemaju ni na čemu opipljivom da temelje osim na starom sukobu sa Miloševićem" i precizira:

"Ali kada ne postoje drugi argumenti, kada ta politička stranka govori za sebe da je lokomotiva reformskih promena, onda znači ne postoji ništa drugo nego da se nešto tako izmisli, i da se naravno ide na onu vrstu biračkog tela koje još uvek veruje da postoji taj problem."

Srpski pokret obnove, stranka koja je naterala svog predsednika Vuka Draškovića da uđe u manjinsku vladu, ne prestaje s druge strane sa kritikama na račun podrške koju Socijalisti pružaju toj vladi. I u stranci Vuka Draškovića takođe svakodnevno insistiraju na tome da ucena od strane Socijalističke partije Srbije ima, ali kao što i pre dva dana rekoše u Srpskom pokretu obnove ta stranka ostaje lojalna Vladi Srbije i neće je rušiti. Da li onda ima ucena od strane SPS i kome je ona zaista važna, ostaje svakom građaninu da sam proceni.
XS
SM
MD
LG