Dostupni linkovi

Od novembra dva nova ministarstva


«Jasan je datum, koji je ponuđen kada je specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija predočio predlog UNMIK-a za stvaranje dva ministarstva i mi i dalje radimo prema ovom vremenskom roku', kaže za Radio Slobodna Evroap portparol UNMIK-a Neeraj Singh.

Pravni strucnjaci sa Kosova smatraju da je formiranje dva nova ministarstva od izuzetnog značaja za Kosovo, pošto one predstavljaju osnovu svake države.

Međutim, ta ministarstva treba da ostanu van poltiičkog uticaja političkih partija, smatra profesor Ismet Saljihu pravni stručnjak i univerzitetski profesor.

“Koncept međunarodnih predstavnika je da ova dva ministarstva nikako ne budu pod uticajem političkih partija, ali i dnevne politike. Mislim da je taj koncept pravedan i da njega i mi kosovari treba maksimalno da prihvatimo i primenimo.

Ministarstvima neće odmah biti preneta sva ovlašćenja koja su predviđena za UNMIK, kaže Neeraj Singh:

«Kao što znate, prenošenje ovlašćenja za ova ministarstva će se izvršiti na nekoliko načina. U novembru ministarstvima će se preneti admnistrativna pitanja, posle mesec dana će se oceniti kako će raditi ministarstva i zatim će se preneti ovlašćenja u operativnim oblastima. Ali u okviru ovlašćenja šefa UNMIK-a će ostati neka ovlašćenja koja se odnose na suverenitet i on će imati pravo da interveniše u poslovima ministarstava.“

Profesor Saljihu ističe kako se u ministarstvima trebaju zaposliti profesionalci i stručni ljudi za određene oblasti i ukoliko one ne ostanu daleko od političkog uticaja, Kosovo će biti daleko od funkcionisanja kao pravna država. No, od uznemirenja koja su predstavljena u izveštaju o ostvarivanju standarda i opštoj situaciji na Kosovu, ambasadora Kaj Ejde, je bila upravo mogućnost politizacije ministarstava unutrasnjih poslova i pravosuđa. Ejde je zatražio dalje prisustvo međunarodnih sudija i tužilaca i zatražio da međunarodna policija i dalje ima izvršnu vlast.
XS
SM
MD
LG