Dostupni linkovi

VAŠINGTON


U Vašingtonu je sinoć zvanično saopšteno da će na pregovorima o Kosovu, čiji je početak juče najavio generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Kofi Anan, Sjedinjene Američke Države (SAD) biti "centralno uključene" i da će imenovati svog pregovarača.
Nikolas Berns (Nicholas Burns), pomoćnik američkog državnog sekretara za politička pitanja ponovo je na konferenciji za medije da SAD smatraju da bi o budućnosti Kosova trebalo da odluče građani tog područja, ali i da bi uprkos tome trebalo da postoji okvir za pregovore o statusu.
Podsekretar Berns je najavio za narednu sedmicu odlazak u Sarajevo, Prištinu i, što je posebno izdvojio, u Beograd rekavši da SAD vide Srbiju kao "ključnu državu na Balkanu", zemlju sa "enormnim potencijalom" ali i zemlju koja "se vratila unatrag jer se nije suočila sa sramnim vidovima sopstvene prošlosti".
Pomoćnik američkog državnog sekretara je rekao i to da je prilikom prethodnog boravka u Beogradu stekao na osnovu razgovora sa tamošnjim zvaničnicima utisak da predstoji hapšenje Ratka Mladića, ali da se to nije dogodilo i to zbog "nedostatka političke volje dela vlasti u Beogradu". SAD neće podržati prijem Hrvatske u NATO niti Srbije i Crne Gore u Partnerstvo za mir sve dok vodeći haški optuženici – Ratko Mladić, Radovan Karadžić i Ante Gotovina ne budu izručeni Haškom tribunalu, rekao je američki državni podsekretar za politička pitanja Nikolas Berns.
XS
SM
MD
LG