Dostupni linkovi

Rezolucija o nezavisnosti na razmatranju


Rezolucija o nezavisnosti i suverenosti Kosova, koju je predložila opoziciona Demokratska partija Kosova, ušla je u redovnu parlamentarnu proceduru. Predlog najveće opozicione stranke u principu su podržale ostale partije i sada se očekuje da se tekst rezolucije harmonizuje sa stavovima partija, kako bi se u periodu od najviše dve nedelje poslanici o njoj izjašnjavali:

“Odluka o potvrdi volje naroda Kosova za nezavisnom i suverenom državom je politički cilj i pravedna odluka. Kraj prošlog veka označen je oslobođenjem Kosova, a početak ovog treba da označi nezavisnost Kosova”, rekao je Hašim Tači, lider Demokratske partije.

Stranke na vlasti, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, podržale su predlog da rezolucija uđe u proceduru, kako bi se harmonizovali stavovi i usvojio tekst o kojem će se glasati.

Predlog rezolucije o nezavisnosti i suverenosti Kosova dolazi u trenutku kada su počele pripreme za pregovore o statusu.

U pregovaračkom timu Prištine biće predsednik Kosova Ibrahim Rugova, predsednik Skupštine Nedžat Dači, premijer Bajram Kosumi, predsednik Demokratske partije Kosova Hašim Tači i predsednik partije "Ora" Veton Suroi.

Tači je izjavio da se može razgovarati samo o načinima izgradnje države, a nikako o nezavisnosti, te da se bilo kakav dogovor najpre mora ratifikovati u Parlamentu.
XS
SM
MD
LG