Dostupni linkovi

Tri godine zatvora zbog zlostavljanja Iračana


Na jednoj od fotografija koje su širom svijeta svojevremeno izazvale zaprepaštenje i gnusanje - Lynndie England, drži pseći povodač privezan za vrat jednog zatvorenika. Na drugoj - s cigaretom u iskeženim ustima, posprdno pokazuju na genitalije zatvorenika kojemu je navučena vreća na glavu.

Poziranje pred kamerom njezinog mladića, takođjer američkog vojnika, stajat će je tri godine vojnog zatvora i nečasnog otpusta iz američke vojske. Za milione ljudi širom svijeta, lice Lynndie England, ostat će prva asocijacija na pomen zloglasnog bagdadskog zatvora Abu Graiba, sinonima američke brutalnosti prema zatočenim Iračanima.

Narednica England saslušala je izricanje presude bez riječi i pognute glave. Nešto ranije, uputila je ispriku američkoj vojsci, zatvorenicima i njihovim obiteljima, te ponovila kako je bila izmanipulirana od svog tadašnjeg mladića, za kojeg je vojni sud utvrdio da je bio vođa skupine koja je maltretirala zatvorenika. Charles Graner je početkom godine zato osuđen na deset godina zatvora.

Opisujući okolnosti koje su dovele do njenog pojavljivanja na fotografijama, narednica England je rekla:

"Bilo mi je naloženo od osoba višeg čina da stojim na tom mjestu, držim povodač i gledam u kameru. Rečeno mi je da se fotografije snimaju za potrebe Odjela za psihološke operacije i to je sve što znam," izjavila je narednica England, koja je među ukupno devet nižih časnika što su do sada osuđeni zbog postupanja nad zatvorenicima u Abu Graibu.

No, međunarodna nevladina organizacija Human Rights Watch prije nekoliko je dana objavila nove navode o maltretiranju zatočenika u još jednom zatvoru, nedaleko od Faludže. Navodi se da su vojnici iz 82 Divizije američke vojske tukli i mučili zatočenike, po naređenju ili uz odobrenje nadređenih časnika.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld upravo je najavio da će ti navodi biti provjereni:

"Svaku optužbu ove vrste razmatramo vrlo ozbiljno. Odjel za kriminalističke istrage preuzeo je ovaj slučaj i nastavit će raditi na njemu. Ako se ispostavi da je netko uradio nešto što nije smio, bit će za to kažnjen. U svakom slučaju, nakon ove istrage doznat ćemo istinu", izjavio je Rumsfeld, te ponovio kako zapovjedništvo amerike vojske neće dopustiti da izolirana mučenja zatvorenika bace ljagu na sve pripadnike oružanih snaga te zemlje.

Organizacije poput Human Rights Watcha, međutim, tvrde da politika Sjedinjenih Država u Iraku stvara klimu u kojoj se takve zloupotrebe dopuštaju, a kada budu otkrivene, krivnja se najčešće prebacuje na niže časnike i obične vojnike.

Presuda Lynndie England možda jeste okončala priču o Abu Graibu, ali nema sumnje da će nakon novih tvrdnji Human Rughts Watcha, priča o zlostavljanju iračkih zatvorenika i dalje biti pažljivo praćena.
XS
SM
MD
LG