Dostupni linkovi

SAD podržavaju zahtjeve EU o reformi policije


BiH može imati samo jedno ministarstvo unutrašnjih poslova, kao i odbrane, ukoliko se želi priključiti evroatlantskim integracijama i Sjedinjene Države to snažno podržavaju, poručio je američki ambasador u BiH Douglas McElhaney.

Govoreći na okruglom stolu o prednostima uključenja BiH u NATO lokalnim zvaničnicima Istočnog Sarajeva, McElhaney je istakao da je jedinstvena policija u BiH također odbrana i snaga zemlje koja će stati na put organizovanom kriminalu i korupciji:

“Ovo što Evropska unija zahtijeva mi u SAD-u snažno podržavamo, jer razumijemo zašto morate imati jedinstvenu policiju. Zbog zaustavljanja trgovine ljudima i narkoticima, ali i narastajuće prijetnje međunarodnog terorizma morate imati jedinstvene policijske snage koje će raditi za ovaj narod. To je zaista neophodno i to moraju riješiti lideri ove zemlje. I što vam mogu reći kao Amerikanac jeste da smo zaista zabrinuti što Evropska unija nastavlja pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom, dok BiH može ostati iza njih.”

McElhaney je ponovio da vlasti RS-a i BiH moraju osigurati hapšenje optuženih za ratne zločine, a prije svih Radovana Karadžića i Ratka Mladića:

“Pitanje koje ostaje neriješeno jeste hapšenje optuženih za ratne zločine i njihova predaja Haškom tribunalu. To je pitanje za vlasti ove zemlje, ali i Srbije i Crne Gore i Hrvatske. Sve vlade u regionu moraju raditi na tome i to mora biti urađeno što prije, a prije svega privođenje gospodina Karadžića i Mladića. Kada Tribunal u Hagu zatvori vrata i završi svoj rad, mi ćemo tada reći da je prevaziđena prepreka za uključivanje BiH u NATO.”

Douglas McElhaney prvi je američki ambasador koji je u posljednjih nekoliko godina posjetio Pale, gdje je održan današnji okrugli sto. Ova opština još uvijek je pod sankcijama međunarodne zajednice zbog opstrukcija i nesaradnje sa Haškim tribunalom.
XS
SM
MD
LG