Dostupni linkovi

Hrvatska ipak gradi most za Pelješac


Ministar Božidar Kalmeta najavio je da u listopadu Hrvatska kreće sa izgradnjom mosta Pelješac - kopno, oko čega je, podsjetimo, u dijelu bosanskohercegovačke javnosti bilo oštrih reakcija. On je izvjestio da je izrađena studija neškodljivog prolaza, koja će hitno biti dostavljena bosanskohercegovačkoj strani. Radi se o unutrašnjim vodama Republike Hrvatske, ali Hrvatska u izgradnji ima i obavezu osigurati neškodljiv prolaz za Neum i okolicu, odnosno onaj dio Bosne i Hercegovine koji izlazi na more, kazao je:

„Tako da je naš prijedlog da te dimenzije u sredini tog mosta budu 170 metara, dakle između dva stupa i da bude visina 35 metara. S obzirom na dubinu tog zaljeva, s obzirom na nemogućnost plovidbe velikih brodova, jer se tu radi praktično o jednom uskom prolazu, s obzirom na marikulturu koja je puno razvijena u tom zaljevu Neum - Klek, naše je stanovište da su te dimenzije i više nego dovoljne za sve ono što će trebati, odnosno za zadovoljenje svih potreba teritorija Bosne i Hercegovine vezano za pomorstvo i za dolazak brodova.“

Nisam ekspert, kazao je bosanskohercegovački ministar Branko Dokić zamoljen za komentar hrvatskog prijedloga. Po njegovom mišljenju, za burne reakcije u dijelu bosanskohercegovačke javnosti oko izgradnje mosta bili su krivi mediji:

„Zato smo danas zamolili ministra Kalmetu da nam se ta studija dostavi i da je mi u Bosni i Hercegovini predočimo našim ekspertima koji će dati svoju procjenu. Mislim da se uvijek iz neinformisanosti stvaraju uslovi za burna reagovanja. Nismo ni mi imali dovoljno informacija šta se radi, više je to opet bilo preko medija, iz druge ruke, često interpretirano ne na pravi, profesionalan način. Ali, evo, današnji dogovor treba i tu da stavi, nadam se, tačku.“

Kalmeta je izvijestio da Hrvatska već za dva dana, 22. rujna, kreće sa izgradnjom svog dijela koridora 5C kroz Slavoniju, na sektoru Andrijevci – Čajkovci - Perkovci. Bosna i Hercegovina sljedeći mjesec dovršava dokumentaciju za svoj dio koridora, s kojom će se ići potencijalnim stranim investitorima.

Na današnjem sastanku najavljena je i ministarska konferencija zemalja savskog sliva – Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore – u Brčkom, u drugoj polovici studenog, na kojoj bi se kroz Pakt o stabilnosti pokušalo naći 15 milijuna eura, koliko je potrebno da se plovnost rijeke Save dovede na prijeratnu razinu.
XS
SM
MD
LG