Dostupni linkovi

Kriminal u vrhu pravosuđa Srbije


Dvojica uhapšenih osumnjičeni su da su pokušali da pomognu članovima Jotkinog klana, kriminalne grupe iz Kruševca, osuđenim na visoke zatvorske kazne. Iako u zvaničnom saopštenju policije nisu navedeni detalji, dostupne informacije govore da je Ljubomir Vučković, sudija Vrhovnog suda Srbije, primio mito od 200.000 evra kako bi ublažio ili ukinuo kaznu i izdejstvovao ukidanje pritovora Zoranu Jotiću Jotki, vođi kruševačke kriminalne grupe osuđenom na 12 godina zatovora. Vučković je sudija-izvestilac u Veću Vrhovnog suda koje je trebalo da raspravlja o žalbi na presudu Jotkinoj grupi, ali je nakon hapšenja sednica odložena. Kako piše štampa, Vučković je po obavljenom poslu trebalo da dobije još 200.000 evra. Tužilac Milan Radovanović, osumnjičen je da je odao informiciju da članovima kruševačke grupe koji su u zatvoru policija prisluškuje mobilne telefone.

Zoran Stojković, ministar pravde u Vladi Srbije, nije želeo posebno da komentariše ovaj slučaj, ali je rekao da hapšenje Vučkovića i Radovanovića ni u kom slučaju neće imati negativne posledice na sudske postupke u Srbiji:

“Naprotiv, može imati samo pozitivne. Ako su ova država pa i sudovi preuzeli obaveze da se izborimo protiv eventualne korupcije treba sankcionisati svaki slučaj korupcije i to je samo nešto što je pozitivno i za državu i za pravosuđe u smislu sticanja poverenja građana u tom pravcu. Ako su oni spremni da se obaračunaju sa takvim ekscesima neće biti nikakvih problema za institucije, mislim da to može samo da ojača institucije.”

Vida Petrović Škero, predsednica Vrhovnog suda Srbije, takođe nije želela detaljnije da govori o hapšenju sudije i tužioca već je samo rekla da će ispravno funkcionisanje institucija u pravnom sistemu omogućiti da se spreče eventualne nezakonitosti:

“Upravo ovo pokazuje da funkcioništu institucije, a krivica bilo čija je pojedinačna. Vrhovni sud Srbije se više neće oglašavati o ovome slučaju da bi omogućio nadležnim sudskim organima da bez ikakvog pritiska od strane najviše instance sudske vlasti okonča svoj posao na zakonit način, upravo sa razloga što se radi i o sudiji ovog suda. Omogućimo i tužilaštvu i sudijama da rade bez pritiska.”

Važna činjenica u ovom slučaju je da je uhapšeni Milan Radovanović zamenik tužioca na suđenju optuženima za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića, ali sudija Okružnog suda u Beogradu Omer Hadžiomerović za naš program kaže da njegovo hapšenje ne bi trebalo da utiče na nastavak tog procesa:

“Javni tužilac ima svoje zamenike koji postupaju u određenom predmetu. Ako zamenik iz bilo kog razloga ne može da postupa, onda postupa sam tužilac ili odredi drugog zamenika. Ne zavisi predmet od jednog čoveka, niti od jednog sudije, niti od jednog tužioca. Sigurno da ima uticaja zato što taj koji je radio bolje poznaje predmet, treba ovome druge da se upozna, ali u pricipu to nije smetnja za nastavak postupka.”

Skupština Srbije trebalo bi da odluči o zahtevu za određivanje pritvora sudiji Ljubomiru Vučkoviću i zameniku tužioca Milanu Radovanoviću, koji imaju imunitet zbog pravosudnih funkcija. Policija je saopštila da su pored njih dvojice uhapšeni Ljubinko Gobeljić iz Beograda, kao i Dževa Zekić i Laida Plojević, obe iz Novog Pazara, svi osumnjičeni za davanje mita u ovom slučaju.
XS
SM
MD
LG