Dostupni linkovi

NEW YORK


U sedištu UN u NY danas je počelo 60. zasjedanje generalne skupštine na kojoj će 180 šefova država i vlada razmatrati napredak u ispunjenju ciljeva Milenijumske deklaracije. Generalna je Skupština sinoć usvojila ublaženi završni dokument o razvitku, globalnoj bezbednosti i ljudskim pravima, borbi protiv terorizma i reformi Svetske organizacije .
Prvi govornik, generalni sekretar UN-a Kofi Annan povodom dogovorenog dokumenta je kazao:
"Pozivam vas kao svjtske lidere da lično i kolektivno nastavite raditi na reformama, da budete strpljivi i podržite primenu postignutog dogovora."
U svom obraćanju generalnoj skupštini američki predsednik George Bush najviše je pažnje posvetio borbi protiv terorizma.
"Svako od nas mora raditi u skladu sa rezolucijom Saveta bezbednosti o zamrzavanju sredstava terorista , uskrachivanja teroristima slobode kretanja strogom kontroliom granica i dokumenata kako bi se spreccili da dodju do oruzzja ukljucujuchi oruzzje za masovno unistavanje"- rekao je Buss.
Ruski predsednik Putin pozvao je na stvaranje jedinstvenog fronta protiv terorizma.
Hrvatski predsednik Stjepan Mesich rekao je ,medjutim, u Nju Jorku da odgovorno tvrdi da se s terorizmom "necemo moci uspjesno uhvatiti u kostac, ako zanemarimo problem razvoja", .
XS
SM
MD
LG