Dostupni linkovi

Pripadnicima policije je najteže


Hol nekadašnjeg kasina Harah u srcu Nju Orelansa pretvoren je privremeno u štab policije i spasilačkih ekipa. Agent Ruben Bel je snajperista u Odjeljenju za Specijalno oružje i taktiku (SWAT). U službi je 20 godina, ali, kako kaže reporteru Radija Slobodna Evropa, ovo je posebno iskustvo:

“Što se situacije tiče, ovo je prvi put u karijeri da vidim ovakva razaranja. Pomagali smo u operacijama raščišćavanja u Konvencijskom centru i nisam mogao da vjerujem da ćemo naići na raspadajuće leševe i štošta drugo. Nišam pomišljao da je stanje tako grozno.”

Dvije sedmice od nepogode, nasilja je sve manje, a pljačkaši su nestali, kaže Ruben Bel. Vojne patrole nadziru grad i provjeravaju identitet. Vojska je blokirala najvažnije objekte i osigurava danonoćnu kontrolu:

“Naš glavni zadatak je bio da uhvatimo naoružana lica koja su pljačkala i zlostavljala, da učinimo sve što možemo. Izgleda da se stanje popravlja, ljudi počinju da čiste ulice, opaža se privid nekog reda.”

Poručnik Den Albano iz njujorške policije je došao u Nju Orelans zajedno sa 300 kolega specijalista za spašavanje i obnovu. Sadašnji zadaci su teži nego oni 2001. godine, nakon terorističkih napada na Njujork, kaže Albano:

“Njujorška katastrofa je bila ograničena na manji prostor. Bilo je na neki način lakše da spasioci stignu na lice mjesta. Osim toga, mogli ste samo par ulica dalje naći telefon koji radi, toalet ili hladno piće. Ovdje to nije slučaj, ovdje je to veoma teško.”

Neposredno nakon naleta uragana Katrina, oko 300 policajaca u Nju Orelansu vratilo je bedževe. Neki ih smatraju izdajicama, a neki, kao agent Bel, smatraju da zaslužuju saosjećanje:

“Ti policajci nemaju krova nad glavom, izgubili su porodicu. Sve što imaju staje u putnički automobil. Veoma je tužno vidjeti sve to.”

Gradska piolicija i specijalci SWAT-a rade u tijesnoj saradnji. Policija Nju Orleansa ima četiri voda specijalaca. Komanduje im narednik Džozef Šerman:

“Reagujemo ako neko javi o pucnjavi. Krećemo tamo i pretražujemo područje. Pomažemo običnoj policiji u slučaju bilo kakvog problema, jer smo bolje obučeni i imamo bolju opremu od obične policije.”

Šerman je oženjen, ima dvoje djece. U uraganu je izgubio kuću, ali čvrsto vjeruje da će Nju Orleans biti obnovljen. Znaci nade polako postaju vidljivi.
XS
SM
MD
LG