Dostupni linkovi

Evropska pravila za evropske snage ne važe


Zvanično obrazloženje za dvodnevno zaustavljanje i premetanje po automobilima građana glavnog grada BiH je da se radi o uobičajenim aktivnostima. Tim Smit, glasnogovornik EUFOR-a:

“Ova operacija je slična drugima koje su provođene u BiH i smišljena je da pomogne lokalnoj policiji u njihovim naporima da preduprijede kriminalne aktivnosti. Provođena je u određenim dijelovima u i oko Sarajeva.”

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kažu da je situacija obrnuta. Policajci su asistirali pripadnicima EUFOR-a u provođenju njihovih aktivnosti, čije je uporište, kako su pojasnili u EUFOR-u, u rezoluciji UN-a i Dejtonskom sporazumu. Međutim, uobičajenog pretresa građana, barem za lokalnu policiju, nema, jer za to moraju postojati odgovarajući razlog i sudski nalog. Nermin Pećanac, bivši ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo:

“Ako postoje kakve indicije, onda to treba jasno i glasno reći. U ovoj situaciji ako stalno vršite kontrole, vi morate nešto imati i na nešto sumnjati. Inače, vršiti pretrese, odnosno preglede vozila i putnika, a pravdati se nekim razlozima koji baš nisu u zakonu ne ide i mislim da to nije u skladu ni sa procedurom u MUP-u.”

Kao jedno od obrazloženja koje je EUFOR ovih dana iznio u vezi sa pretresom jeste i pritisak na one koji se bave antidejtonskim aktivnostima. No, antidejtonske aktivnosti kao krivično djelo u domaćem zakonodavstvu ne postoje, potvrdili su nam u Sudu BiH. Dakle, svaka takva kvalifikacija koju prate pretresi je kršenje ljudskih prava, smatra Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH:

“U ovom slučaju se, nažalost, ne mogu nikome žaliti, jer je EUFOR, kao i Ured Visokog predstavnika i druge međunarodne organizacije su sebi pribavile imunitet, tako da ni bh. sudstvo, ni međunarodne instance, ne mogu primiti tužbu protiv EUFOR-a.”

Stručnjaci upozoravaju da je linija između bezbjednosnih operacija i kršenja ljudskih prava kada su u pitanju pretresi veoma tanka, pa ih treba primjenjivati isključivo u izuzetno opravdanim slučajevima, a nikako uobičajeno. Mada je EUFOR dužan poštovati konvencije o ljudskim pravima, evropska pravila za evropske snage čini se ne važe samo na tlu BiH.
XS
SM
MD
LG