Dostupni linkovi

Prijeteće poruke Vijeća narodnih skupština


Komentarišući najnovije poruke koje je Vijeće narodnih skupština uputilo nacionalnim manjinama u Crnoj Gori, predsjednik Crnogorskog helsinškog komiteta Slobodan Franović za Radio Slobodna Evropa kaže da se radi o prijetećim porukama punim govora mržnje. Franović vjeruje da su takvi nastupi dio šireg plana čija je realizacija intenzivirana u posljednje vrijeme:

«To je jedan pokušaj, po nama, stigmatizacije i zastrašivanja svih onih građana koji nijesu pripadnici srpske nacionalne zajednice. U pozadini je pokušaj da se realizuje na sve moguće načine projekat velike, etnički čiste, homogene Srbije. To su već dobro poznate stvari.“

Podsjetimo: predsjednik Vijeća narodnih skupština Momčilo Vuksanović juče je optužio nacionalne manjine u Crnoj Gori da ruše teritorijalni integritet državne zajednice i Crne Gore, negirajući im pravo da odlučuju o budućem statusu njihove države:

«Veoma je dobro poznato da su oni vrlo malo u tome učestvovali u stvaranju Crne Gore kao države ili gotovo nimalo. Sad je nedopustivo da, ako neko ima ambiciju, ima tu presudnu ulogu u odlučivanju državno pravnog statusa Crne Gore.“

Reagujući na poruke Vijeća narodnih skupština, predsjednik Demokratske unije Albanaca Ferhat Dinoša je kazao kako Albancima niko neće braniti da biraju između više ponuda i poručio:

«Državotvornim elementima kojima smeta Crna Gora u punom kapacitetu, da prvenstveno paze od sebe. Ukoliko bude organizovan referendum, mi ćemo pozvati Albance da podrže nezavisnu Crnu Goru. Ne da bi je potom čerečili, već da bi došli do boljeg društveno političkog ambijenta.»

Koordinator Pokreta za državnu zajednicu Zoran Žižić kaže da se Pokret zalaže za princip da na referendumu pravo učešća imaju svi državljani Crne Gore, bez obzira gdje žive i što su po nacionalnoj pripadnosti:

«Koliko je meni poznato, i gospodin Vuksanović u potpunosti dijeli ovaj stav. Saopštenje Vijeća narodnih skupština ne govori o tome da je njihov stav da ne eventualnom referendumu ne mogu učestvovati državljani Crne Gore.“

RSE: Ja ne znam da li smo čitali isti tekst, ali u saopštenju se na press konferenciji otvoreno poručuje manjinskim narodima da ne bi trebalo da odlučuju i da ne bi trebalo da učestvuju u tom procesu.

ŽIŽIĆ: Ništa. Ja sam Vam rekao moj stav.

U Srpskoj narodnoj stranci kažu da nemaju vremena da razmišljaju o tuđim izjavama, niti o referendumu, već da gledaju kako da sačuvaju glavu na ramenima. Visoki funkcioner Srpske narodne stranke Novak Radulović:

«Ja ne razmišljam o njihovim izjavama. Ja sam meta. Ja ne znam hoću li doveče doći kući živ. Može da me ubije posljednja bagra na ulici i da mi se svi smiju koji trebaju da stvore uslove da se slobodno živi, a Vi me pitate šta mislim o izjavi Vuksanovića. Ja ne mislim ništa. Ja mislim hoću li doveče doći kući živ i šta ću večerat.“

Ervin Spahić, visoki funkcioner vladajuće Socijaldemokratske partije, kaže da su Bošnjaci, muslimani, lojalni svojoj državi i da ga više ne čude površni diskriminatorski stavovi koji redovno dolaze iz istih krugova:

«Podsjetiću Vas da, prema istraživanju CEDEM-a iz 2000. godine, su se Bošnjaci izjasnili za suverenu Crnu Goru u procentu od 67,8 posto, dok je taj procenat kod Crnogoraca 43 posto, a kod Srba je bio svega 6,2 posto, kada je u pitanju Crna Gora. Malo je primjera u svijetu gdje je jedan manjinski narod toliko odan i privržen svojoj domovini kao što su Bošnjaci u Crnoj Gori i sama ta priča da bošnjački narod nije konstitutivni narod pada u vodu. To je najbolje pokazala i Narodnooslobodilačka borba i iz tog razloga ona njima i smeta i pokušali bi sa ovom pričom o nacionalnom pomirenju potru tu činjenicu da su u narodnooslobodilačkom ratu učestvovali svi narodi i sve nacije. Prema tome, meni samo ostaje da pomenutom gospodinu oprostim na njegovom neznanju, jer ko prosti, on je najveći.“
XS
SM
MD
LG