Dostupni linkovi

Novi ispit funkcionalnosti


I dok koalicioni partneri iz Vlade Srbije najavlju glasanje za smenu vojnog ministra Prvoslava Davinića, iz izjava crnogorskih političkih aktera još uvek se ne nazire jasan stav, a time i budućnost jedine značajnje integrativne institucije na novou državnog okvira Srbije i Crne Gore. Uticaj Podgorice biće itekako velik i kretaće se u skladu dosadašnjom tradicijom njihovog postojanja u zajednici i tendencije da se referendumom iziđe iz državne tvorevine, procenjuje savetnik za odbranu srpskog predsednika Bojan Dimitrijević.

“Tako da u toj sadašnjoj varijanti njihovog političkog opredeljenja će sigurno ležati mnogo pitanja, od podrške nekom od kandidata iz Beograda, odnosno mogućnosti da Crna Gora istakne sadašnjeg zamenika ministra odbrane za funkciju ministra odbrane, znači gospodina Vukašina Maraša, ili do prostog prolongiranja odluke tako što bi kvorum u Parlamentu Državne zajednice bio opstruisan. Tako da su nam vidovi reakcije zvanične Podgorice još uvek, reklo bi se, nejasni i postoji čitav spekatar mogućnosti da Podgorica utiče direktno na izbor ministra odbrane odnosno na njegov eventulani neizbor.”

Nakon početnog političkog razračunavanja i međusobnog optuživanja, predstavnici vladajućih srpskih partija sada su saglasni da vojna afera nema političku pozadinu i da ne može da izazove nestabilnost na nivou Državne zajednice Srbija i Crna Gora. To se može protumačiti iz govora srpskog premijera Vojslava Koštunice:

“Stvari su potpuno jasne, to je moj stav i stav Vlade Srbije u ovom trenutku, ostavka ministra Davinića zbog objektivne odgovornosti. To je prosto uobičajen postupak u demokratskim državama. Zatim, istarajaćemo na tome da se utvrdi istina kod nadležnih organa o celom ovom slučaju i najzad, stvar se nalazi u ovom trenutku u rukama specijalnog tužioca. Prosto uveren sam da ćemo do te istine doći.”

Stranka G17 Plus, čiji je Davinić kao ministar odbrane bio kadar, u četvrtak podnosi Skupštini Srbije i Crne Gore zahtev za smenjivanje, kategorično najavljuje funkcioner stranke Miloljub Albijanić:

“Naravno, i više poslanički grupa samih koalicionih partnera će glasati za smenu. Kao što primećujete i političke izjave lidera u Crnoj Gori jasno je da neće uticati na smenu ministra odbrane. Postoje mnoga odgovorna lica u nizu, neko zbog takvih stvari mora da ide u zatvor.”

Komplikovanu proceduru glasanja u kojem dve članice moraju obezbediti većinsku podršku bilo kom predlogu, pa i samoj smeni ministra, pojašnjava predsednik Parlamenta Zoran Šami:

“Sve odluke u Skupštini, prema Ustavnoj povelji, donose se apsolutnom većinom poslanika Srbije i apsolutnom većinom poslanika iz Crne Gore, što će reći da za svaku odluku, da bi bila doneta, mora da glasa najmanje 46 poslanika iz Srbije i najmanje 18 poslanika iz Crne Gore.”

Istovremeno, poslanička grupa Srpske radikalne stranke u Parlamentu Državne zajednice smatra da je to nivo na kojem se mora razmatrati odgovornost za učinjene propuste, ali i budućnost Srbije i Crne Gore, kaže zamenik šefa Radikala Tomislav Nikolić:

“Ovo je velika kriza, velika afera koja potresa odnose između Srbije i Crne Gore i samo Bog zna kako bi sve ovo moglo da se završi, ukoliko zaista na odgovoran način ne utvrdimo potpunu istinu i ukoliko ne ukažemo na krivce. Ja ne verujem da vlast to može.”

Odlaganje zakazane sednice Vrhovnog saveta odbrane, koje je tražio srpski predsednik Tadić jer na dnevnom redu nije bilo rasprave o nabavci vojne opreme i utvrđivanja odgovornosti čelnih ljudi Vojske, odložilo je suočavanje sa činjenjicom da dve republike uskoro moraju jasno iskazati stav prema instituciji koja u dve članice ima i različit tretman i politički odnos vladajućih oligarhija.
XS
SM
MD
LG