Dostupni linkovi

Trgovina reformom odbrane?


Vlada Republike Srpske predložila je poslanicima Narodne skupštine da na sutrašnjem zasjedanju prihvate reformu odbrane iako Vlada smatra da su predložena rješenja od strane Komisije za reformu odbrane BiH najvećim dijelom u suprotnosti sa Zaključcima Narodne skupštine RS-a od 18. marta 2005. godine.

Razmatranje informacije o reformi u sistemu odbrane Bosne i Hercegovine jedina je tačka dnevnog reda za sutra zakazane vanredne sjednice Narodne skupštine RS-a. Većina parlamentarnih stranaka u ovom entitetu najavila je da će dati podršku reformi odbrane u Bosni i Hercegovini.

Glavni odbor Srpske demokratske stranke u petak je donio odluku da poslanici ove stranke podrže reformu odbrane u BiH i prenos nadležnosti sa entiteta na državni nivo. Predsjedik SDS-a, Dragan Čavić:

“Srpska demokratska stranka će podržati prenos ovlaštenja za odbrambene poslove sa entiteta na BiH, sa jasnom ulogom Predsjedništva BiH u komandovanju, upotrebi oružanih snaga isključivo konsenzusom.”

Reformu odbrane će podržati i najveća opoziciona stranka, Savez nezavisnih socijaldemokrata. Šef Poslaničkog kluba SNSD-a, Krstan Simić:

“Jer ona na izvjestan način predstavlja pobjedu i nastavak programa SNSD-a, a to je put ka jednoj maloj, minornoj profesionalnoj vojsci koja će biti uključena u bezbjedonosne strukture Evrope.”

Reformu odbrane u načelu podržavaju i poslanici Stranke demokratske akcije. Šef poslaničkog kluba SDA, Tarik Sadović:

“RS puno više dobiva reformom odbrane, uslovno rečeno, puno više nego recimo bošnjačka strana. Iole obrazovan političar je svjestan da je moralo doći do formiranja jedne vojske u jednoj državi.”

Entitetski parlament u martu nije prihvatio koncept o reformi odbrane koji je predložila komisija formirana Odlukom Visokog predstavnika za BiH od 31. decembra 2004. godine. Iako je do promjene stava u RS-u došlo u nekoliko mjeseci, predsjednik Narodne skupštine, Dušan Stojičić, smatra da je u politici promjena stava sasvim normalna stvar:

“U politici je normalno da imate stavove, da ih mijenjate. Ono što je važno jeste da pokušavate da stvari procjenjujete sa stanovišta interesa Republike Srpske.”

U Stranci demokratske akcije mišljenja su da je nagla promjena stava srpskih poslanika posljedica dogovora sa međunarodnom zajednicom da konačno rješenja oko reforme policije se odgodi za iduću godinu. Tarik Sadović:

“Iako se na prvi pogled čini da ta dva procesa nisu povezana, ja sam duboko uvjeren da jesu debelo povezana i da se u tim reformskim procesima prave i debele trgovine i debeli ustupci Republici Srpskoj.”

Potpuni prenos nadležnosti u oblasti odbrane sa nivoa RS-a na nivo BiH podrazumijeva sa 1. januarem 2006. godine ukidanje Ministarstva odbrane, Generalštaba i Vojske RS-a, što će zahtijevati i promjenu ustava ovog bh. entiteta. Reformom odbrane Bosna i Hercegovina bi trebala dobiti profesionalnu vojsku sa oko 10 hiljada vojnika po pukovskom modelu organizacije. Ukoliko se reforma usvoji, u entitetskim i državnom parlemantu došlo bi do ukidanja entitetskih ministarstva odbrane, regrutacije i rezervnog sastava. Provođenjem ove reforme BiH bi ispunila uslove za prijeme u NATO savez.
XS
SM
MD
LG