Dostupni linkovi

Slučaj visokog prioriteta za policiju


Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen je prilikom obilaska mesta gde se dogodio napad na Srbe pozvao sve, posebno beogradske lidere da prestanu sa spekulacijama oko motiva ubistva i da ostave policiji da radi svoj posao. Istovremeno, na za to posebno sazvanoj konferenciji za novinare, komesar međunarodne policije Kai Vitru je ocenio da je ubistvo dvojice i ranjavanje dvojice Srba bio izolovan i tragičan incident. Predstavnici institucija Kosova ne žele da prejudiciraju ocene i insistiraju da prvo policija saopšti rezultate istrage, kako bi se ocenilo koliko će to uticati na opštu situaciju, ostvarivanje standarda i međuetničke tenzije.

*****

Šef Civilne misije UN na Kosovu Soren Jessen Petersen posetio je danas posle podne mesto gde su u blizini sela Banjice u subotu ubijeni Aleksandar Stanković i Ivan Dejanović, dok su ranjeni Nikola Dukić i Aleksandar Janićijević. Jesen Petersen je rekao da je bilo mnogo spekulacija oko ovog tragičnog incidenta, koje je ocenio neodgovornim:

«Pozivam sve i posebno pozivam političke rukovodioce u Beogradu da zaustave spekulacije, pošto to ne pomaže. Ja ne znam na osnovu kojih dokaza neki daju takve ocene“, rekao je šef UNMIK-a, istuičući kako nisu potrebni komentari, već dokazi.

«Želim da vas ubedim da nećemo štedeti trud, kakav on god bio da bi stigli do rezultata u ovom slučaju.»

Jessen Petersen je izrazio zadovoljstvo radom i angažovanjem Kosovske policijske službe i UNMIK policije u istrazi oko ovog slučaja.

Ubistvo dvojice srpskih mladića i ranjavanje još dvojice u subotu noću je izolovan i tragilan incident, rekao je u ponedeljak, na vanrednoj konferenciji za novinare, komesar međunarodne policije na Kosovu Kai Vitrup. On je izjavio da ništa u ovom incidentu ne pokazuje da se on može povezati sa terorističkim aktom.

Vitrup je izjavio da za sada niko nije uhapšen, ali da policija ovo ubistvo smatra “slučajem visokog prioriteta” i da će učiniti sve da se izvršioci ovog zločina nađu pred licem pravde.

Policija je, prema Vitrupu, povećala kontrolne tačke širom Kosova, dok je u naseljima u kojima žive Srbi povećan broj policijskih patrola.

*****

To su prve zvanične informacije o dosadašnjem toku istrage ubistva dvojice i ranjavanju dvojice Srba na putu Uroševac - Štrpce. Ovaj gnusni zločin su osudile domaće i međunarodne institucije, političke partije i pojedinci. Na pitanje koliko ovo ubistvo može uticati na opštu situaciju, ocenjivanje ostvarivanja standarda i eventualno podizanje međuetničkih tenzija, predstavnici institucija Kosova kažu kako treba sačekati rezultate istrage policije i otkrivanje motiva ubistva. Tek onda treba razgovarati o tome koliko sve to može imati uticaja na bezbednosnu situaciju, ocene ostvarivanja standarda i eventualno podizanje tenzija.

Predstavnici institucija Kosova pozivaju istovremeno građane da sačuvaju mir i ne dozvole da se ovaj teški zločin iskoristi za izazivanje nemira i tenzija. Ističući kako je Kancelarija predsednika Kosova Ibrahim Rugove, koji se nalazi na lečenju u jednom američkoj vojnoj bazi u Nemačkoj, jučerašnjim saopštenjem oštro osudila ovaj zločin, portparol predsednika Muhamed Hamiti je rekao:

«Kabinet predsednika Kosova zahteva od organa gonjenja da preduzmu sve moguće mere da se istraži slučaj i da se pred lice pravde izvedu izvršioci ovog zločina, rekao je Hamiti, ističući kako se ovaj kriminalni slučaj treba dobro istražiti i ni na koji način ne treba prejudicirati.

Vlada Kosova je u jučerašnjoj osudi ovog zločina istakla da je protiv bilo kakvog zločina, nezavisno od motiva i okolnosti, kaže visoki savetnik premijera Kosova Avni Arifi:

«Ja ću reći da ovaj incident neće imati uticaja na procenu ostvarivanja standarda, dok nemamo izveštaj iz policije koji bi dao pouzdane informacije o tome kakva je priroda ovog ubistva. Mi nemamo nameru da idemo na zaključke, da bi smo ocenili o čemu se radi, pošto za sada nema nijedan argument koji bi davao ocenu prirode ovog ubistva.“

Arifi je u ime Vlade Kosova zatražio od građana da ne dozovole da se ovaj težak zločin iskoristi za izazivanje nemira ili tenzija, pošto one nikada nijednoj zajednici nisu donele ništa dobro:

«Mi smo odlučni da se sačekaju ocene policije, koje ćemo podržati i tek onda na osnovu njih možemo razgovarati o prirodi ovog zločina. Mi pozivamo sve građane da ne postanu žrtve zloupotreba ili onih koji žele da iskoriste ovako tragično ubistvo za svoje političke ili druge interese.»

Srpska zajednica je ukazivala na mogućnost da su avgust i početak septembra rizični i ta upozorenja nisu ozbiljno shvaćena, izjavio je Radiju Slobodna Evropa Ranđel Nojkić, jedan od lidera „Srpske liste za Kosovo i Metohiju“:

«Onda zaista ljudi mogu sasvim slobodno da razmišljaju i o tome da ovo jeste teroristički akt i da ovo nije izolovani slučaj.»

On ističe kako, prema nekim informacijama iz međunarodne zajednice i unutar institucija, postoji mogućnost da se ovakvi slučajevi ponove:

«Srpska zajednica je veoma zastrašena, vlada zaista velika neizvesnost i mislimo da ovakav akt može da izazove mnogo veće posledice.“

U Gračanici je danas održan protest povodom prekjučerašnjeg ubistva i ranjavanja Srba. Protesti su u Gračanici prošli mirno.
XS
SM
MD
LG