Dostupni linkovi

Uklonimo mržnju


Poruke mržnje uklanjaće sa zidova istovremeno istomišljenici iz:

“Beograda, Novog Sada, Tuzle, Sarajeva, Rijeke, Zagreba, Skoplja, Prilepa, Mančestera, Njukasla, iz Kolumbije, iz Libanona, iz Konga, imamo čak kontakte sa prijateljima u Iraku kojima smo posali poziv da se priključe.”

Danijela Jelisavac, jedan od organizatora ove menifestacije, u Zrenjaninu živi tek nekoliko godina:

“Preko puta obdaništa tri godine stajao je grafit ‘šiptare u logore’. Mislim da je veoma ružno da naša deca, koja tek uče da čitaju, čitaju takav jedan grafit. To je jedna ružna poruka koju je ne želim da moje dete čita i ima ih gomila takvih po gradu kao što su ‘mrzim Cigane’, ‘smrt žutima’, ‘mrzim žute’, ‘šiptare u jame’.”

To je navelo Danijelu da uz podršku Udruženja “Reaguj”, čiji je član od prošle godine, pokrene akciju prefarbavanja tih poruka mržnje:

“U toj akciju učestvovalo je osam gradova iz Vojvodine. Krečili smo grafite koji pozivaju na međunacionalnu mržnju, na nasilje, na netoleranciju.”

Nakon toga Danijela je u Zrenjaninu sa prijateljima uklanjala nasilje sa zidova svakog ponedeljka:

“Ja sam na jednom skupu prezentovala svojim prijateljima našu akciju koju smo odradili u Zrenjaninu i prijatelj iz Zagreba je bio veoma oduševljen i odlučio je da istu akciju sprovede u Zagrebu. Uveče smo sreli u gradu goste iz Mančestera iz Njukasla koji su oduševljeni idejom odmah prihvatili da istu akciju sprovedu u svom gradu. Tu se rodila ideja da to bude jedna svetska akcija krečenja i da kontaktiramo sve prijatelje koje imamo bilo gde u svetu da nam se pridruže i zasada je odziv fenomenalan.”

Ponoviću uvodnu informaciju, Dan mira 1. septembar, u mnogim gradovima biće obeležen i akcijom skidanja nasilja sa zidova, uklanjanjem grafita sa porukama mržnje i netolerancije. Tačno u podne će biti nastavljena kampanja pokrenuta u Zrenjaninu prošle godine.

“Jako nam je teško da dopremo do ljudi koji pišu takve poruke. To je veoma teško i mi smo odlučili da svoju energiju i pažnju ne usmeravamo ka njima, nego da usmeravama ka onom delu građanstva, pre svega mladim ljudima, da im na svom primeru pokažemo koliko je jednostavno i lako reagovati na nasilje i na mržnju.”
XS
SM
MD
LG