Dostupni linkovi

Raskol u Miloševićevoj stranci kulminira


Socijalistička partija Srbije ili bar jedan njen deo, takozvana tvrda struja koju predvodi Milutin Mrkonjić pripojiće se Pokretu "Snaga Srbije" Bogoljuba Karića, glasila je najnovija nezvanična vest objavljena u beogradskoj štampi. Kao argument za ovu tvrdnju navodi se da je za integraciju podrška stigla direktno iz Haga od Slobodana Miloševića koji je i dalje formalno na čelu SPS, kao i da je Mrkonjić u odličnim odnosima sa biznismenom Bogoljubom Karićem, liderom PSS, za čije firme inača radi kao provereni građevinac. Kao još jedan dobar razlog za eventualno pripajanje PSS navodi se i sukob Mrkonjićeve struje sa takozvanim mladim lavovima u SPS koji pokušavaju da se oslobode balasta zvanog Slobodan Milošević i koji smatraju da bi partija u budućnosti bolje funkcionisala ako se ne bi vezivala za ime lidera koji je u Hagu.

Ipak Milutin Mrkonjić, funkcioner SPS-a, za naš program je rekao da je priča o ujedinjenju sa Karićevom strankom samo obična spekulacija:

“To su gnusne laži. Poturaju ih oni onih koji se plađe snage Slobodana Miloševića i Socijalističke partije Srbije. Slobodan Milošević je njen osnivač, lider neprikosnovni 15 godina i heroj i to nekome smeta. Oni pokušavaju da nas razbiju i da nas posvađaju. Minorni pešaci i mediokriteti koji šetaju političkom scenom Srbije.”

O tome ko ovakvu priču potura SPS-u, Mrkonjić kaže:

“G17, SPD Čovićev, itd, pa možda i neki sitni miševi iz same naše stranke, možda. Ovo što se dešavalo sada između mene i njih unutar partije to je samo jedna pozitivna strana, valjda, izvor demokratskih odnosa u stranci. Valjda možemo da se kritikujemo, ali to upravo radimo u cilju jačanja same stranke. Prema tome Slobodan Milošević je sem o napretku i o razvoju stranke nikad ne možemo da razgovaramo o tome da se naša stranka ulije u bilo koju drugu stranku, posebno minorne, vanparlamentarne stranke.”

I Pokret "Snaga Srbije" demantovao je vest o ujedinjenju i ocenio da iza tvrdnji o utapanju SPS u PSS stoje snage kojima je u interesu da izazovu sukob te dve partije. Srđan Srećković, portparol Srpskog pokreta obnove, rekao je za naš program da tu stranku ne interesuju unutarstranački sukobi u SPS, ali je dodao da je siguran da bi za socijaliste i za Srbiju bilo najbolje da se odreknu Slobodana Miloševića:

“Očigledno ova jedna struja koja postoji u SPS koja želi da se oslobodi tog balasta prošlosti i da stranku modernizuje, sigurno bi bilo bolje da takva opcija u SPS pobedi. A mi kao SPO niti imamo bilo kakav uticaj na dešavanje u SPS niti želimo.”

Bilo je i priča da će se SPS ujediniti sa Socijaldemokratskom partijom, ali Zoran Anđelković, jedan od predvodnika SPS struje suprotstavljene Mrkonjićevoj, izjavio je da su se pregovori vodili samo preko štampe, što znači da ih nije ni bilo. Đorđe Todorović, portparol Demokratske stranke, ocenio je da bi ujedinjenje Mrkonjićevog SPS sa Karićevom PSS bilo prirodan potez:

“Svaka ptica ide svome jatu. Očigledno je da postoje mnoge programske sličnosti, mnoge zajedničke i dodirne tačke između PSS i SPS, ne samo one koje se zasnivaju na ličnom prijateljstvu Bogoljuba Karića i Slobodna Miloševića i njegove porodice, nego očigledno i neke druge.”

Uprkos svemu, Milutin Mrkonjić zaključuje da će SPS ostati jedinstven pod vođstvom Slobodana Miloševića i najavljuje veliki povratak socijalista:

“Apsolutno, i biće na narednim izborima 25 posto, garantovano. Videćete. A Slobodan neprikosnoveni lider, i heroj.”
XS
SM
MD
LG