Dostupni linkovi

Neophodno veće angažovanje u procesu povratka


„Političari i u Prištini i u Beogradu treba da šalju pozitivne signale, te da se suzdrže od izjava koje mogu podići tenzije“, rekao je Eide nakon razgovora sa ministrom za zajednice i povratak u Vladi Kosova, Slavišom Petkovićem. Kai Eide je od političkih lidera zatražio veću odgovornost:

“Proces povratka je povezan sa bezbednosnom situacijom, ali i sa političkom klimom, zato političari imaju veliku odgovornost”, kaže Eide.

On je istakao kako je samo iskrenim dijalogom moguće izgraditi poverenje, te je pozvao i Beograd i Prištinu da ne šalju signale koji mogu izazvati tenzije. Eide je izrazio zadovoljstvo što premijer Kosova i ministri u Vladi posećuju srpske sredine i ohrabruju Srbe na povratak.

Ministar Slaviša Petković je rekao kako se sa Eideom složio da je potrebno ubrzati proces povratka. Petković je rekao da su ekonomija i sigurnost glavni faktori koji utiču na povratak:

“Složili smo se da je bezbednost poboljšana ali ne sto posto. Najbitnija stvar je da proces povratka mora da se nastavi i da u taj proces moramo svi da se uključimo”.

Kai Eide nije želeo da proceni da li je došlo do napretka u odnosu na svoju prethodnu posetu Prištini. 'Prva i jedina osoba koja će imati moju sveobuhvatnu procenu biće generalni sekretar Ujedinjenih nacija Kofi Anan”, rekao je Eide.
XS
SM
MD
LG