Dostupni linkovi

Prva Srpska pravoslavna gimnazija


U Zagrebu će sa početkom nove školske godine započeti sa radom prva Srpska pravoslavna gimnazija, nazvana ‘Kantakuzina Katarina Branković’. Nastava u toj elitnoj školi, kaže Milan Topić, vršilac dužnosti ravnatelja gimnazije, održavaće se na srpskom jeziku, ali po hrvatskom programu. Taj program biće dopunjen sadržajima iz srpske i pravoslavne religijske kulture.

''Razlog za osnivanje Srpske pravoslavne gimnazije je nasušna potreba za osnivanje jedne takve ustanove ovde u Republici Hrvatskoj. Mi ovde nemamo ni jednu takvu ustanovu, naime, u osnovnom školstvu, u srednjoškolstvu, gde se nastava izvodi u jeziku i pismu nacionalne manjine. Ujedno je to i vraćanje u skoro 200-godišnju tradiciju školstva u okviru Srpske pravoslavne opštine zagrebačke. Na kraju se zaista pojavila potreba da bi se okupila najnadarenija deca iz cele Republike Hrvatske koja će se školovati na svom jeziku i pismu, a po hrvatskim programima. Srpska pravoslavna crkva je spremna da takvu decu isprati sutra i na njihovo akademsko školovanje, i sutra, kada se budu vraćali u svoje sredine ili tamo gdje budu živeli, očekujemo da će oni biti predstavnici srpskog naroda koji će raditi ovde na suživotu u Republici Hrvatskoj.''

Od 25 zainteresiranih kandidata, 16 ih je položilo prijemni ispit i oni će od jeseni biti prvi polaznici novoosnovane gimnazije. Iako je gimnazija prvenstveno osnovana za školovanje nadarene srpske djece u Hrvatskoj, nju će moći pohađati i učenici druge nacionalnosti. Tako se već i ove godine javila jedna učenica hrvatske nacionalnosti, no ni ona, kao ni osam učenika srpske nacionalnosti, nije položila prijemni ispit. Hrvatski mediji ističu da će Zagreb postati prvi grad na svijetu u kojem je Srpska pravoslavna crkva osnovala svoju elitnu srednju školu. U osnivanju Srpske gimnazije pomoglo je i ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske.
XS
SM
MD
LG