Dostupni linkovi

Slučaj ‘Milošević’ je zabava za javnost?


Rezime reagovanja vladajućih stranaka povodom aboliranja porodice Milošević izgleda ovako: DSS smatra da to nije važno pitanje, poslanici SPO se zgražavaju ali Vladu ne dovode u pitanje, G17 Plus igra na više razboja, jedan deo stranke, kako se to kaže “tvrdi pazar” dižući veliku medijsku buku oko slučaja “Marka Miloševića”, dok s druge strane, rukovodstvu te stranke, odlično pozicioniranom u vlasti, ne pada na pamet da ruši vladu, čak ni da, za početak, iz nje izađe. Predsednik Srbije i predsednik Demokratske stranke, pokušava da u ovom slučaju preuzme ulogu arbitra i posmatrača sa bezbedne udaljenosti.

Po svemu sudeću, iako manjinska, Vlada Vojislava Koštunice je daleko stabilnija nego što se na prvi pogled može učiniti. Razlog tome očigledno leži u interesima svih stranaka ponaosob. To se jasno vidi u slučaju afere sa nekom vrstom aboliranja porodice Milošević. Iako ima vladajućih stranaka, pre svih G 17 Plus, a i opoziocinih, pre svega Demokratske stranke, koje predvode, ali samo putem medija, veliku buku oko ovog slučaja, do pada Vlade zasigurno neće doći. To je i u neku ruku potvrdio i politički analitičar Vladimir Goati koji kaže da bi do novih izbora moglo doći početkom naredne godine, ali ne zbog ovog slučaja. Slušamo Vladimira Goatija.

“Sada su zaista akutne i velike teškoće, neke teško premostive, govorim o pitanju eliminisanja optužnice za jednog od članova porodice Milošević. To je jedna velika teškoća unutar nehomogene koalicije, a do kraja godine biće ih još, po očekivanim, najavljenim i više puta javno izrečenim tvrdnjama da je jedan broj poslanika napustio svoje matične brodove i zaputio se ka nekim sigurnijim lukama. To će najverovatnije promeniti odnos snaga u parlamentu. Ja sam računao da je ta granična linije otprilike nova godina i onda su, verovatno početkom godine, u nekoj varijanti, pre mogući izbori nego ulazak nekog novog partnera u koaliciju, promena, rekao bi, strukture koalicione Vlade.”

Miloš Aligrudić, šef poslaničke grupe Demokratske stranke Srbije u Skupštini Srbije o pokušaju koalicionih kolega da loptu prebace isključivo u dvorište Demokratske stranke Srbije, a da sami, kritikujući javno slučaj Milošević - testera, ništa konkretno ne preduzimaju, već uglavnom dobijaju marketinške poene, kaže:

“Stanke vladajući koalicije, kao i sve druge političke stranke, imaju pravo da grade svoj indentitet na način za koji misle da im je to najbolje.Verovatno u skladu s time postoje i takve reakcije različitih političkih stranaka na neke događaje. Ali kad je reč o Marku Miloševiću, koji je jedna potpuno beznačajna figura, nevažna za sve naše živote ovde u Srbiji, jedino što budi jednu asocijaciju na ranije vreme, s obzirom da je član jedne porodice koja takođe budi vrlo žive asocijacije, tu ja više nemam šta drugo da kažem nego, ako postoje neki razlozi da se neko krivično goni, ja bi više voleo u skladu sa tom celom pričom o dinastiji Milošević da se to učini iz nekih valjanijih razloga, iz zanimljivijih razloga nego što su oni zbog kojih je ta optužnica bila i napravljena.”

Politički analitičar Đorđe Vukadinović tvrdi da povlačenje optužnice protiv Marka Miloševića neće dovesti do pada Vlade Srbije jer ni “G17 Plus ni Srpski pokret obnove neće napustiti Vladu ako ne dobiju zadovoljavajuće odgovore oko amnestije porodice Milošević”. Afera Milošević prema Vukadinoviću služi za zamajavanje javnosti da bi se prikrili mnogo ozbiljniji problemi koje ima vladajuća koalicija, kao što su problem Kosova, problemi sa MMF-om, slab rejting stranaka. Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke i predsednik Srbije, u ovoj aferi koja bi se mogla Demokratske stranke suštinski ticati, zauzeo je poziciju arbitra koji ukazuje, predlaže, čeka i proziva. Nikakve druge akcije od strane Demokratske stranke koja bi mogla ozbiljno da uzdrma Vladu, za sada nema. Sonja Biserko, predsednica Helšinskog odbora za ljudska prava, reagujući na sva ova politička zamešateljstva, u izjavi za naš radio ističe:

”Ja mislim da je srbijanska politička scena slaba već mesecima. Međutim, ne izgleda da će ona da padne u ovom momentu s obzirom da nema jakog protivnika koji bi mogao da je ‘čelendžuje’. E, sad ova priča oko Marka Miloševića i to o tome što je ta optužnica povučena, to zapravo nije bilo ozbiljno od samog početka nakon 5. oktobra, kao što nije bila ozbiljna optužnica za Miru Marković koja se, kao što je poznato, odnosila se na to da je ona izdejstvovala stan dadilji svoga unuka, a imajući u vidu sve ozbiljne primedbe koje su išle na račun te porodice, DOS se, nažalost, nije potrudio da podigne pravu optužnicu protiv te porodice, niti se potrudio da sudi Miloševiću u Beogradu kao što je svojevremeno nagoveštavao, niti je kasnije preduzeo prave mere da ogoli sve afere, pre svega finansijske, kriminalne i druge, te porodice generalno, tako da je ta priča, ja bih rekla, više nešto što je letnja šema s obzirom da nedostaju drugi događaji koji bi sada zabavljali širu javnost.”
XS
SM
MD
LG