Dostupni linkovi

Uništavanje dela naoružanja Vojske SiCG


Ministar odbrane Srbije i Crne Gore Prvoslav Davinić i generalni sekretar NATO-a za održavanje i snabdevanje, general-major Karl Hajnc Mincer, posetili su Tehničko-remontni zavod u Kragujevcu u kome je u toku uništavanje protivpešadijskih mina iz magacina Vojske Srbije i Crne Gore. Ministar Davinić je tokom radnog sastanka sa predstavnicima NATO-a i zemalja donatora, rekao da projekat uništavanja protivpešadijskih mina za Srbiju i Crnu Goru ima politički, vojni i finansijski značaj.

“Zbog toga što mi ulazimo prvi put u ugovorne odnose sa jednom institucijom NATO-a i na taj način pokazujemo da naša saradnja ide uzlaznom linijom. Moram da kažem da će ovo imati i izvesne ekonomske efekte, ovde se radi o investiciji od oko 1,7 miliona evra. Mi ćemo u ovom procesu uništiti negde oko 1.300.000 protivpešadijskih mina. To je ono što smo imali na našim stokovima.”

Ministar Davinić je rekao da u regionu više ne postoji potreba za tom vrstom naoružanja i da njegovim uništavanjem nije oslabljena odbrambena moć zemlje.

“Međutim, moram da kažem da, naravno, očekujemo od međunarodne zajednice da nam pruži punu podršku ukoliko se protiv naših snaga i naših civila budu upotrebljavale ovakve mine i ovakvo naoružanje od strane terorističkih grupa i onih grupa koji hoće da podriju bezbednost ove države.”

Ministar odbrane izrazio je spremnost Srbije i Crne Gore da u saradnji sa NATO paktom započne proces uništavanja protivtenkovskih mina i protivavionskih raketa, navodeći da je Vojska Srbije i Crne Gore već uništila hiljadu protivavionskih raketa.
XS
SM
MD
LG