Dostupni linkovi

Oružje pored puta


Policija je u nedjelju, nakon anonimne dojave, pronašla 11 sanduka oružja na lokalnom putu Bogodol – Goranci, dok je preostalo naoružanje pronađeno jučer oko podne, desetak kilometara dalje, u zaseoku Ladine. Ovo je za naš radio potvrdio dežurni tužitelj Hercegovačko-neretvanskog kantona, Esad Maksumić:

„Radi se, predpostavljamo, o municiji i naoružanju iz proteklog rata.“

O porijeklu naoružanja, odnosno ko ga je istovario, te da li je amnonimni poziv uputila osoba koja je istovarila oružje, Maksumić nije mogao reći obzirom da istraga još uvijek traje. On je ipak dodao da se radi o najvećoj količini zaplijenjenog naoružanja u proteklih pet godina na području Hercegovine. Medijske navode kako je u jednom od sanduka pronađena zdravstvena knjižica na ime bh. državljanina koji nije iz Mostara, u MUP-u HNK-a nisu, zbog istrage, željeli komentirati, kao ni insinuacije da su na nekim sanducima arapski natpisi.

Iako se radi o većoj količini pronađenog naoružanja, slučaj Bogodol – Goranci, čini se da ipak nije previše iznenadio Mostarce, koji su na pitanje o skrivenom naoružanju u Hercegovini odgovorili:

„Ne tvrdim da je u svakoj kući, ali oružje postoji, sigurno nije sve predano.”

„Naravno da postoji još uvijek. Kad postoji iz Drugog svjetskog rata, zašto ne bi i iz ovog. Postojaće, ali ko zna koliko još godina.“

Potsjetimo kako su početkom 2002. godine pripadnici SFOR-a pronašli oko 9000 minobacačkih granata zazidanih u skrivenim prostorijama mostarskih tvornica ‘Đuro Salaj’, te UNIS-a i Tvornice duhana Mostar. Proces protiv odgovornih još uvijek se vodi u Općinskom sudu u Mostaru.

Naši izvori u MUP-u HNK-a tvrde kako je na području Hercegovine još uvijek skrivena i velika količina protuzrakoplovnog naoružanja koje se vjerovatno neće naći na ‘ledini’ zbog dobre cijene na tržištu, ali i zbog međunarodnih predstavnika koji na taj način sprečavaju da to opasno naoružanje dođe u ruke terorista.
XS
SM
MD
LG