Dostupni linkovi

Konktakt grupa pohvalila Vladu Kosova


Svojim konkretnim koracima vlada Kosova je dokazala da proces prema konačnom statusu ide u dobrom pravcu, ocenio je šef Američke kancelarije u Prištini, Philip Goldberg, govoreći u ime predstavnika zemalja članica Kontakt grupe posle sastanka koji su imali sa premijerom Kosova, Bajramom Kosumijem.

«Svi smo izrazili pohvalu konstruktivnom i pozitivnom načinu na koji su vlada i premijer prihvatili naše sugestije» rekao je Goldberg pozivajući se na jedno kritički intonirano pismo političkih direktora MIP zemalja Kontakt grupe, koje je bilo upućeno premijeru zbog sporosti u ostvarivanju najznačajnijih procesa na Kosovu.

Prema američkom diplomati, sada je veoma značajno da se vidi da je predlog o decentralizaciji potreban korak, nezavisno od toga što kosovski Srbi još nisu odlučili da u njemu učestvuju.

«Značajno je da je decentralizacija koncept koji, po našem stavu i stavu mojih kolega, ne može da imponuje, ali treba da se raspravi», rekao je Goldberg.

Premijer Kosova Bajram Kosumi je rekao da je sugestije Kontakt grupe vlada vrlo ozbiljno shvatila i na osnovu toga preduzela nekoliko konkretnih koraka, među kojima je i ‘B’ varijanta plana za decentralizaciju.

«Ova varijanta je dobra za ljude koji tamo žive, ova varijanta otvara dobru perspektivu za sve ljude i posebno za srpsku u tursku zajednicui. Mi još jednom pozivamo srpske političke partije da nastave započetu raspravu oko ovog projekta. Očekujemo pozitivan odgovor i da učestvuju u ovom procesu» rekao je premijer Kosumi.

Predstavnici zemalja članica Kontakt grupe su pohvalili i praksu premijera i ministara da obilaze naselja u kojima žive pripadnici manjinskih zajednica, posebno Srbi.
XS
SM
MD
LG