Dostupni linkovi

ATINA


U olupini kiparskog putnickog aviona koji se u nedelju oko podne srussio severno od Atine, pronadene su dve crne kutije, saopsstili su grccki zvanicnici. U nesrecci je poginulo 115 putnika i 6 cclanova posade. Predstavnik kiparske aviokompanije Helios rekao je da avion "nije imao problema i da je bio na servisu prosle sedmice". Spasioci su dosada pronassli oko 100 stradalih putnika, a deo njih je bio smrznut pa se pretpostavlja da je uzrok nesrecce nestanak kiseonika, odnosno problema u funksionisanju uredjaja za kompresiju vazduha. Avion koji je letio od Larnake za Atinu i Prag nessto ranije je prekinuo komunikaciju s kontrolom letenja, pa je grccka ratna avijacija poslala dva borbena aviona u njegovu pratnju. Piloti grcckih lovaca prijavili su da je u kokpitu putnicckog aviona samo jedan pilot koji lezzao preko uredjaja za upravljanje. Neposredno pred pad aviona jedan od putnika poslao je poruku mobilnim telefonom rodjaku u kojoj pisse da su piloti "pomodrili u licu i bez svesti". "Zbogom rodjacce, smrzavamo se", pisalo je na kraju poruke.
Predstavnik za sstampu Vlade Grccke Tedoros Rusopulos je potvrdio da je avion bio zvaniccno proglassen za "Renegade" (odmetnut) jer se nije odazivao pozivima sa zemlje. To u zzargonu NATO znacci da je letelica izvan kontrole i da mozze da ugrozi naselja. Rusopulos je demantovao da su vojni avioni potom oborili "odmetnuti"
civilni avion. Uzrok nesrecce se joss istrazzuje. Grccke vlasti su iskljuccile moguccnost da je u pitanju teroristiccki napad.
XS
SM
MD
LG