Dostupni linkovi

Tri Gusinja van Gusinja


Pretpostavlja se da po svijetu žive tri Gusinja van Gusinja, male stari čaršije na sjeveru Crne Gore u kojoj je stalno nastanjeno oko četiri hiljade ljudi. Od sredine jula do sredine avgusta, tradicionalno, broj stanovnika tog mjesta se znato uveća. Ove godine i više nego dvostruko. One najveće i najljepše gusinjske kuće, nenastanjene osim tih mjesec dana, najpunije su. Najviše iz Njujorka, ali i iz zemalja zapadne Evrope stigli su Gusinjani i ta tradicija zavičajnog turizma se ne prekida i tako će i ostati, iako se po svijetu rađa već treća generacija Gusinjana stranaca, kaže doktor Ruždija Redžepagić:

«To je tako. Ljubav prema Gusinju, prema ovom malom mjestu. Tako da ima i slučajeva da i sama djeca dođu bez svojih roditelja.»

RSE: Šta ih to privlači toliko?

REDŽEPAGIĆ: Privlači ih zato što je ovo njihovo. I svi ti ljudi koji žive u inostranstvu jedva čekaju da dođe juli i avgust, samo rodno mjesto i babovina vuče sve ove ljude. To je takva ta tradicija.

Glavna gusinjska ulica po čitav julski i avgustovski dan puna je ljudi. Oko stolova u kafanama trčkaraju djeca koja govore uglavnom engleskim jezikom. Gusinjani su ponosni na svoj korzo. To je potvrda, smatraju, da je to mjesto bilo i ostalo čaršija, priča Šeki Koljenović. On je iz Njujorka i 17 godina nije bio u svom rodnom mjestu:

«Želja nam je da posjetimo sve ovo ovdje. Prirodu, roditelje, rodbinu, sve to... Gusinje je Gusinje, jedina čaršija u ovom svjevernom dijelu....“

RSE: Što je to čaršija?

KOLJENOVIĆ: Prvo, jutarnja kafa kad se probudiš, ne voliš da je popiješ kod kuće, nego izađeš da porazgovaraš s prijateljima, drugovima. Pa, onda, poslijepodne, ponovo, kafa, pivo ili tako nešto. A korzo je poslastica svega toga.

Zavičajni turizam u Gusinju obilježavaju i posteri folk zvijezda, nalijepljeni u izlozima dućana. Nasred ulice Cile prodaje muzičke kompakt diskove. Kupuju ih uglavnom Amerikanci. Samo jedan album američke rep muzike ljetos je prodao, kaže, a što se Gusinjana u Njujorku tiče i oni:

«Slušaju staru izvornu muziku, crnogorsku staru muziku i od ovih trenutno aktuelnih pjevača: Seka, Ceca, Jelena Karleuša....“

RSE: U Njujorku Ceca?

CILE: Da. Da. Traže to.

Za mnoge najvažnije u gusinjskom ljetu je sklapanje brakova. Pedesetak parova je sklopilo brak ove godine. Slično je berićetna bila i prošla. Djevojke ko djevojke, stidljive, ali bez obzira na naglasak, udale bi se u Gusinju, ali tu živjele ne bi:

DJEVOJKA: Pa, ne bih. Ne znam zašto ne bih. Udala bi se u Gusinje, samo da živim u Ameriku.

I Gusinjani iz Gusinja i oni iz cijelog svijeta kažu žive za ljetnje ferije u svom zavičaju. Što se povratka za stalno tiče toga, najvjerovatnije, izvjesno vrijeme neće biti, priča Dževad Čekić, zapošljen u Njemačkoj. Za 40 godina, od kada je počela intenzivna emigracija, takav slučaj praktično nije zabilježen:

«To je već treća generacija i čisto sumnjam. Nema čovjeka koji ne bi poželio da svoje dijete jednog dana vrati odakle je njegov babo, i da tu uživa ono što je stekao cijeli svoj život. Ali su sasvim drugačije realnosti.“

RSE: A što bi se to trebalo promijeniti da možda i ti za deset godina tu dođeš i investiraš?

ČEKIĆ: Najveći razlog je ekonomski, jer ovo je država u kojoj još nije zaživjela ta privatizacija, onda politička stabilnost...
XS
SM
MD
LG