Dostupni linkovi

Opatijske vlasti traže poništenje prodaje hotela


Opatijsko Gradsko vijeće na današnjoj je izvanrednoj sjednici zatražilo hitno poništenje vladine odluke kojom Georg Eltz Vukovarski i Darko Ostoja postaju najveći hotelski vlasnici na Jadranu.
Vlada je izravnom pogodbom prepustila 85 posto dionica turističkog carstva Liburnija Riviera Hotela fondovima kojima su oni na čelu, na ime dugova iz takozvane kuponske privatizacije. Po nekim procjenama, njih su dvojica prošli otprilike dvije milijarde kuna bolje, nego da su hotele kupovali na javnom natječaju. Tenziju je dodatno podigla vijest kako su njih dvojica, odnosno tvrtke kojima su upravljali, veliki donatori HDZ-ove izborne kampanje ujesen dvije tisuće i treće. Hrvoje Appelt iz zagrebačkog „Jutarnjeg lista“ za Radio Slobodna Evropa iznosi svoje otkriće:

„Ova transakcija dionica Liburnija Rivijera Hotela samo je posljedica onoga što se događalo prije dvije godine, gledajući sad te informacije na okupu i sklapajući mozaik, budući da su poduzeća u kojima su Eltz Vukovarski i Darko Ostoja bili u nadzornim odborima, i danas su još u nekima, platili HDZ-ovu kampanju sa 500.000 kuna i već u to vrijeme su dali do znanja da ih jako interesiraju dionice Liburnija Rivijera Hotela. Sada se ovim potezom Vlade može sumnjati da je ta donacija povezana s ovim transakcijama.“

Nema nikakve veze između donacija za HDZ-ovu izbornu kampanju i ove nagodbe, odgovaraju u Vladi. Oni kažu da je za dug koji je vraćen dionicama opatijskih hotela kriva bivša Račanova vlada, a da su oni postupali u najboljem interesu. Glasnogovornik državnog Fonda za privatizaciju, koji je vodio ovaj postupak, Vedran Kukavica:

„Mi držimo da je ovaj sporazum koji smo sklopili dosta dobar za Fond i za državu, da smo postupili po naputku Vlade i da ovaj dio dionica koji prenosimo na fondove svakako da ima referencu prema tržišnoj cijeni dionica.“

Ostoja i Eltz bili su na čelu fondova koji su u vrijeme kuponske privatizacije prije nekoliko godina upravljali dionicama ratnih stradalnika – djece poginulih, logoraša, ratnih invalida, dragovoljaca, prognanika. Država im je obećala najkvalitetnije dionice, međutim, nije uvijek držala obećanje i ova dva fonda su tužila državu i dobila spor. Međutim, privatizacija ne služi za vraćanje dugova, ali se to u Hrvatskoj već petnaest godina radi, kaže za Radio Slobodna Evropa poznati ekonomski ekspert Dražen Kalođera:

„Da smo mi danas doživjeli da se time pokriva jedan dug – ne ulazim u opravdanost tog duga, iako postoje opravdane sumnje da taj dug nije previše legitiman – to nije nikakva nova vijest. A drugo, ova druga vijest – da je to kompenzacija za određeno pomaganje političkih stranaka na vlasti, to također nije neuobičajeno. Prema tome, ništa nas tu ne treba iznenaditi. A što je najinteresantnije, sama operacija toga je potpuno legitimna i legalna, radi se po zakonu, radi se po propisima i sada, kad je došlo do jednog katastrofalnog rješenja, naprosto ne znam koliko postoje pravne mogućnosti da se to sanira.“

Opatijske gradske vlasti traže hitno poništenje Vladine odluke, kaže za radio Slobodna Evropa opatijski gradonačelnik Amir Muzur:

„...i da se, naravno, sastane delegacija grada Opatije sa predstavnicima Vlade u što kraćem roku, kako bi zajednički razmotrili model koji pripremaju Liburnija Rivijera Hoteli i Grad Opatija i koji će, po prvi puta u povijesti ovog spora, zapravo imati snagu zajedničkog najkorisnijeg modela za sve strane.“

Predvečer je održan i javni prosvjed protiv ove vladine odluke. Oni ironičniji podsjećaju kako je opatijski turizam počeo pred 150 godina, sa dolascima grofova i ostale austrougarske elite, pa, podsjećajući da je jedan od dvojice novih vlasnika iz obitelji grofova Eltz Vukovarskih, pitaju – vraćaju li se to grofovi?
XS
SM
MD
LG