Dostupni linkovi

Prvo gostovanje Crvene zvezde u Hrvatskoj


Prvo Zvezdino gostovanje u Hrvatskoj nakon 1991. u jednom je segmentu bitno drugačije nego, primjerice, gostovanje Partizana 1997. ili dolazak reprezentacije tadašnje SRJ 1999. godine. Naime, po prvi puta orgarizirano dolaze navijači iz Srbije, ovoga puta 300 ¨Delija¨. Njih će se tri puta policijski kontrolirati, prvi puta na hrvatskoj granici, potom pred Zagrebom i potom pred ulaskom na stadion, a policija apelira da sve tvrde predmete ostave u autobusima. Nema transparenata, dozvoljeno je jedino nošenje propisanih klupskih obelježja, a policija će sankcionirati svako neprimereno skandiranje i navijanje. Šef policijskog osiguranja sutrašnje utakmice Dubravko Novak:

¨U slučaju da to poprimi razmjere koje su neprimjerene, a cjenim da je najveći broj skandiranja neprimjereno u ovom trenutku, prekinut ću utakmicu i ispraznit tribinu.¨

Navijači Dinama ¨Bad Blue Boys¨ najavili su da neće otići na sutrašnju utakmicu. Navijači zaprešićkog prvoligaša ¨Divlje svinje¨ najavljuju fer i sportsko navijanje. Međutim, bilo je najava ekscesa na sutrašnjoj utakmici i to policija provjerava, kaže glasnogovornik zagrebačke policije Kruno Borovec:

¨U to se ubrajaju razgovori koje vodimo sa pripadnicima, ne znam da li ću pogriješiti ako kažem, navijačke skupine Bad Blue Boys, jer se njihova udruga ogradila od bilo kojeg sudjelovanja na ovoj nogometnoj utakmici. Bilo od incidenata, koji će biti ili od organiziranog dolaska na stadion. Tako da se ovde radi o nekakvim izoliranim pojedincima koji najavljuju da će doći i imaju namjeru izvoditi određene ekscese.¨

Većina hrvatskih poznavatelja nogometa kaže kako je Zvezda favorit sutrašnjeg susreta. Međutim, zanimljiva je ocjena trenera Rijeke Elvisa Skorje. On kaže da Zvezda nije tako kvalitetna ekipa da Inter ne bi imao šanse. Zvezda jest apsolutni favorit, ali Inter je u apsolutnoj psihološkoj prednosti, jer nema što za izgubiti, poručuje trener kluba sa Kantride.

Medijsku halabuku i svjetla reflektora oko sutrašnjeg susreta iskoristiće i neki koji su poznatiji u drugim sferama. Tako će među navijačima Intera biti i predsjednik prvoligaša ¨Osijeka¨, Branimir Glavaš, najnoviji otpadnik od HDZ-a i osoba koja se zadnjih petnaestak godina povezuje sa ubistvima osječkih civila srpske nacionalnosti, u ratna vremena.

Igrači i vodstvo Intera vesele se sutrašnjoj utakmici i nadaju se pobjedi, bez primljenog gola. Kako god bilo, neka pobijedi sport i neka televizijske kamere imaju što za snimati na terenu, a ne na tribinama.

*****

Policajci iz Beograda otputovaće u Zagreb, kako bi tamošnjim kolegama pomogli da gostovanje navijača Crvene zvezde prođe bez incidenata – saznajemo u policiji Beograda.

Na meč sa Interom iz Zaprešića, u kvalifikacijama za Kup UEFA, na dan utakmice putuje 300 “Delija”, navijača Crvene zvezde, koji će iz Beograda do Zagreba ići autobusima. Policija u Srbiji propratiće navijački karavan do granice sa Hrvatskom, odakle će brigu o “Delijama” preuzeti hrvatska policija. Kako smo saznali u beogradskoj policiji, u Beogradu neće biti zadržani pojedini navijači Zvezde, za koje se smatra da su skloni izgredima i nasilju, jer je procenjeno da za to nema potrebe.
Marko Sekulić, načelnik uprave policije SUP-a Beograd rekao je za Radio Slobodna Evropa da je policija Beograda ostvarila kontakt sa zagrebačkom policijom,i da će policajci iz beogradskog Odeljenja za javni red i mir otputovati u Zagreb, kako bi tamošnjim kolegama pomogli da gostovanje “delija” prođe bez incidenata.

“Praktično znači da će imati kontakt sa kolegama iz Hrvatske, u smislu da se ukaže na način ispoljavanja hulinagnizma, odnosno nasilničkog ponašanja za vreme odigravanja utakmice. Mi ćemo, svakako, hrvatskim kolegama ukazati ko su vođe, ko su ekstremni navijači, oni koji zagovaraju nasilje, a po našim saznanjima od naših navijača i ne preti neka opasnost da će oni izazvati incident. Ipak će veći problem, to je naša pretpostavka, biti od strane njihovih navijača na utakmici, jer oni imaju zaista problem sa njihovim ekstremistima, odnosno vođama.”

“Delije” kažu da ne pridaju poseban značaj gostovanju u Zaprešiću i naglašavaju da su proteklih decenija išli na mnoga velika gostovanja po Evropi i svetu, kao na primer, na mečeve Zvezde sa najvećim svetskim klubovima iz Italije, Nemačke, Španije i Engleske na Kupu šampiona i Kupu UEFA, pa, kako kažu, utakmica sa potpuno nepoznatim lokalnim hrvatskim klubom za njih ne predstavlja veliki izazov. Jedan od vođa navijača Crvene zvezde rekao je za naš program da “Delije” jedva čekaju gostovanje u Hrvatskoj, ali samo kako bi navijanjem pomogli svom klubu da prođe dalje, i dodao da nema razloga za podizanje tenzija:

“Vezano za ovo gostovanje u Zaprešiću, stav navijača i dogovor koji smo napravili između nas je da ne izlazimo u javnost povodom te utakmice, jer mislimo da u principu se ništa nešto veće ne događa, vezano za neke lokalne klubove iz Hrvatske, da bi se dizala tolika fama i upravo zbog takvih stvari ne želimo da izlazimo u javnost sa nekim opširnijim stavovima: šta, kako ćemo, odakle ćemo, niti se prepucavamo na osnovu izjava hrvatskih navijača, hrvatske policije i svega toga. Idemo u Zaprešić da navijamo i to je to.”

Pred put u Zagreb trener Zvezde Valter Zenga nije želeo da priča o navijačima, već samo o rezultatu:

“Ne interesuje me rezultat mnogo u prvoj utakmici, već me interesuje finalni rezultat, znači posle druge utakmice u Beogradu. Posle druge utakmice u Beogradu da Crvena zvezda bude kvalifikovana.”

Igrači i rukovodstvo Crvene zvezde čarter letom su otputovali u Zagreb.
XS
SM
MD
LG