Dostupni linkovi

Knjižni fond na pijaci


Vijest da je nekoliko tisuća knjiga iz bugojanske Gradske knjižnice završilo u smeću, uzburkala je širu javnost. Navodno je riječ o 3.200 dragocjenih naslova hrvatskih i srpskih autora. Organizator kulturnih aktivnosti i Kulturno-sportskog centra Bugojno Vahid Duraković tvrdi da niti jedna knjiga nije bačena, a kamo li, kako su pojedini mediji objavili, spaljena:

„To su samo priče! Mi imamo materijalne dokaze da to nije tačno. Ko god želi, može doći u našu biblioteku da se uvjeri u popis knjiga i njihovo stanje.“

Točno je da se knjige sa pečatom, a neke i kartonom bugojanske knjižnice, prodaju na gradskim ulicama i to po 2,5 i 5 konvertibilnih maraka, međutim, kako je rekao Duraković, nikako nije riječ o nekoliko tisuća naslova. Na štandu se može naći po četiri – pet knjiga koje su vlasništvo Gradske knjižnice, a koje su nestale tijekom rata. Naime, kako tvrdi Duraković, Bugojanci koji su u to vrijeme, prije ili na početku ratnih događanja, posuđivali knjige, jednostavno ih nisu vraćali.
Revizijom 1996. godine utvrđeno je da nedostaje 3.200 naslova. Bugojanska Gradska knjižnica danas ima oko 21.500 knjiga, samo 20 posto su djela bh. autora, a Duraković naglašava:

„Ja garantujem da su danas u našoj biblioteci, kada su u pitanju narodi sa područja bivše Jugoslavije, preko 80 posto autora Hrvati i Srbi.“

U Biblioteci u Bugojnu u tijeku je rekonstrukcija, pa se knjižni fond nalazi u neprikladnim kartonskim kutijama, smještenim u drugim prostorijama. Unatoč tomu, odgovorni u Gradskoj knjižnici tvrde da su spremni na sve vrste kontrola i u bilo koje vrijeme.
XS
SM
MD
LG